Πολιτική επιστράτευση για να μαζευτούν τα σκουπίδια στην Αττική

Εκδόθηκαν 1.694 φύλλα επίταξης απορριμματοφόρων
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 06:01
UPD:10:41

Στην πολιτική επιστράτευση και επίταξη των απορριμματοφόρων και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της χρήσης των παραπάνω οχημάτων, προχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του Πρωθυπουργού.

A- A A+

Στην πολιτική επιστράτευση και επίταξη των απορριμματοφόρων και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της χρήσης των παραπάνω οχημάτων, προχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου και ισχύει από τις 7 το πρωί της Τρίτης. Ισχύει μέχρι την έκδοση νεότερης απόφασης.

Η κυβέρνηση επικαλείται την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να αποτραπούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της μακροχρόνιας μη αποκομιδής των απορριμμάτων από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των δήμων της Αττικής.

Η ευθύνη εκτέλεσης της απόφασης ανατίθεται στον Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος εξουσιοδοτείται για την έκδοση των φύλλων επίταξης και την επίδοσή τους στους οδηγούς των απορριμματοφόρων και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας.

Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών της Περιφέρειας Αττικής, μετά την Υ386/17-10-2011 απόφαση του Πρωθυπουργού και την αριθμ. 44004/17-10-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, εξέδωσαν 1.694 φύλλα επίταξης απορριμματοφόρων οχημάτων, τα οποία μέσω των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών επιδίδονται στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επισήμανε πως η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής εξαντλείται στην υλοποίηση της διαδικασίας επίδοσης των φύλλων επίταξης στους Δήμους.

«Εδώ και 5 ημέρες καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μαζευτούν τα απορρίμματα. Εκκλήσεις στους υπευθύνους για διάλογο, πρωτοβουλίες, αποκομιδή απορριμμάτων από ευαίσθητους χώρους, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων και άλλο η ζωή και η υγεία 5 εκατ. πολιτών», υπογράμμισε και επανέλαβε την έκκλησή του «να επικρατήσει ο κοινός νους προς όφελος της κοινωνικής συνοχής».

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης θα πέσει στο κενό

Για «επιχείρηση ποινικοποίησης του συνδικαλιστικού αγώνα και τρομοκράτησης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» μιλά η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

«Ο αυταρχικός – και όχι μόνο - κατήφορος» της κυβέρνησης «είναι ασταμάτητος, ενώ η πράξη της πολιτικής επιστράτευσης για πρώτη φορά συνδέεται με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που θέλουν να εμπλακούν στη διαχείριση των απορριμμάτων», τονίζει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Διαμηνύει ότι «κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης θα πέσει στο κενό» και προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουν μέχρι να ανατραπεί η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, που ισοπεδώνει κάθε δικαίωμα, μετατρέπει τους μισθούς σε χαρτζιλίκι, αυξάνει τη φτώχια και την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και οδηγεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

ΑΔΕΔΥ: Αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης

Για «νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης» κάνει λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση, αφού απέτυχε να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο των Ο.Τ.Α., προκειμένου να περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της, καταφεύγει σήμερα στο πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό μέτρο».

Τονίζει ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση, προφανώς, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης, για αφαίρεση της αρμοδιότητας της καθαριότητας από τους Δήμους, με σκοπό στη συνέχεια την πλήρη εκχώρησή της σε ιδιώτες.

«Ο σχεδιασμός είναι γνωστός και συγκεκριμένος. Για πρώτη φορά, όμως, πράξη πολιτικής επιστράτευσης - πέρα από το αυταρχικό στοιχείο της καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων - συνδέεται και με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Το μόνο που μένει τώρα να απαντηθεί είναι πόσος καιρός απομένει έως ότου ''αποστρατευτούν οι επίστρατοι''», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Επίδειξη κρατικής βίας

Βαθιά αυταρχική πράξη και επίδειξη κρατικής βίας χαρακτηρίζει την επιστράτευση το ΚΚΕ.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί το αντιδραστικό - αντεργατικό αστικό νομικό οπλοστάσιο για να απαγορεύσει το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και στον αγώνα κατά των βάρβαρων και εξοντωτικών μέτρων, που παίρνει μαζί με την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας» και προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι μαζικές απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι αγωνιζόμενοι απεργοί στους δήμους έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ο αγώνας τους είναι νόμιμος για το λαό και αυτό έχει σημασία. Αδικη, παράνομη και επικίνδυνη είναι συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο λαό».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς των ΟΤΑ, να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία και την περικύκλωση της Βουλής από το ΠΑΜΕ την Πέμπτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχική πολιτική επιλογή

Ακραία, αυταρχική και αντεργατική πολιτική επιλογή χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική επιστράτευση των οδηγών των απορριμματοφόρων της Αττικής.

«Μια νέα αντιδημοκρατική εκτροπή είναι σε εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Ο κυβερνητικός αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκαλεί όλους τους εργαζόμενους να τους συμπαρασταθούν με τη μαζική παρουσία τους στα κατειλημμένα αμαξοστάσια των δήμων και την ενεργητική συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σήμερα και αύριο, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΔΗΣΥ:

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποστηρίζει ότι «για την κυβέρνηση, το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι ζήτημα εντυπώσεων, αφού μοιάζει να αφορά μόνο την Αθήνα, απ΄ όπου έρχονται και οι περισσότερες καθημερινές τηλεοπτικές εικόνες».

Αλλιώς, σημειώνει, «δεν εξηγείται ο λόγος για τον οποίον η πολιτική κινητοποίηση των οδηγών και η επίταξη των απορριμματοφόρων περιορίζονται μόνο στην περιοχή της Αττικής».

Η Δημοκρατική Συμμαχία στρέφει τα βέλη της και κατά της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία, όπως αναφέρει, το ζήτημα αποδεικνύεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ψάρεμα σε θολά νερά.

«Η ελεγχόμενη από αυτήν, συνήθως λαλίστατη αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιλέγει να παραμένει εντελώς απούσα από το πρόβλημα, αγνοώντας τη διάταξη του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση με τους εγχώριους συνδικαλιστές, που -στην πλειοψηφία τους- ελέγχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται ακόμη ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι αβίωτη. Οι προσπάθειες των δημάρχων, που υπομονεύονται από το φανατισμό των συνδικαλιστών είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκείς. Σε λίγες ημέρες τα σκουπίδια θα εξοστρακίσουν τους πολίτες από τους δρόμους».

«Η δήθεν συντεταγμένη πολιτεία δεν δείχνει καμία διάθεση να το αντιληφθεί. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μοιράζονται εξ’ αδιαιρέτου την ευθύνη γι’ αυτό το χάλι της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή