Στον Βρετανό συγγραφέα Τζούλιαν Μπαρνς το βραβείο Booker

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 13:52

Ο Τζούλιαν Μπαρνς, από τους δυνατότερους εκπροσώπους του σύγχρονου βρετανικού μυθιστορήματος και φαβορί της φετινής αναμέτρησης, απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Booker 2011, για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα κάποιο τέλος» (The Sense of an Ending).

A- A A+

Ο Τζούλιαν Μπαρνς, από τους δυνατότερους εκπροσώπους του σύγχρονου βρετανικού μυθιστορήματος και φαβορί της φετινής αναμέτρησης, απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Booker 2011, για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα κάποιο τέλος» (The Sense of an Ending).

Ο Άγγλος συγγραφέας επανέρχεται με μια διάθεση απολογισμού της ζωής, γράφοντας ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ακροβατούμε και να ισορροπούμε ανάμεσα στη χαρά της ζωής και τη θλίψη που αυτή μερικές φορές φέρνει. Ο 65χρονος νικητής - που έλαβε και το χρηματικό έπαθλο των 50 χιλιάδων λιρών- κατά την ανακοίνωση του ονόματός του στην επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου δήλωσε ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος που τελικά κέρδισε το βραβείο. Ευχαριστώντας την Σούζαν Ντιν που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου, ο Μπαρνς τόνισε ότι «το βιβλίο ως αντικείμενο, αν θέλει να επιβιώσει απέναντι στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πρέπει να μοιάζει με κάτι που αξίζει κάποιος να αγοράσει και να διατηρήσει».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία φέτος τον Αύγουστο και μεταφράζεται ήδη σε πολλές γλώσσες. Σύμφωνα με την επιτροπή: «Το βιβλίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που θα γίνει έργο αναφοράς στην Αγγλική Λογοτεχνία. Έξοχα γραμμένο, με λεπτοδουλεμένη πλοκή, σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα».

Ο Μπαρνς ήταν στην τελική λίστα του βραβείου τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984 με τον «Παπαγάλο του Φλωμπέρ», το 1998 με το «England England» και το 2005 με το «Αρθουρ & Τζορτζ».

Ο συγγραφέας

Ο Τζούλιαν Μπαρνς γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Metroland», εκδόθηκε το 1980. «Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ» απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο Ε. Μ. Φόρστερ. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφορούν τα βιβλία του: «England, England» (2002), «Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ» (2003), «Ο διανοούμενος στην κουζίνα» (2004), «Άρθουρ & Τζορτζ» (2006), «Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια» (2008). Το νέο του βραβευμένο μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου, σε μετάφραση Θωμά Σκάσση.

Το βιβλίο «Ένα κάποιο τέλος»

Υπόθεση

Ο Τόνι Γουέμπστερ και η παρέα του πρωτογνωρίστηκαν με τον Έντριαν Φιν στο σχολείο. Κολλημένοι με το σεξ και παθιασμένοι με τα βιβλία, θα περάσουν την άχαρη -χωρίς κορίτσια- φάση της εφηβείας ανταλλάσσοντας αστεία, πόζες και φήμες. Ίσως ο Έντριαν να είναι λίγο πιο σοβαρός από τους άλλους, σίγουρα είναι πιο έξυπνος, αλλά όλοι τους ορκίστηκαν πως θα μείνουν φίλοι για πάντα.

Τώρα ο Τόνι είναι πια μεσήλικας. Έχει μια στρωμένη καριέρα και έναν γάμο που κατέληξε σε ένα ψύχραιμο διαζύγιο. Ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις του να πειράξει κανέναν. Η μνήμη ωστόσο είναι ατελής. Μπορεί πάντα να κρύβει ένα σωρό εκπλήξεις, όπως θα αποδείξει το γράμμα από έναν δικηγόρο.

Το μυθιστόρημα «Ένα κάποιο τέλος» είναι η ιστορία ενός άντρα που συμφιλιώνεται με το μεταλλασσόμενο παρελθόν. Ακριβές, αριστοτεχνικό και διεισδυτικό, το βιβλίο αυτό είναι το ωριμότερο έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς.

Προτεινόμενα για εσάς