Πληροφορίες για σύλληψη του Καντάφι

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 14:13
UPD:15:49
A- A A+

Πληροφορίες ότι ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνελήφθη μεταδίδουν διεθνή και λιβυκά ΜΜΕ, ενώ Reuters, Al Jazeera και Associated Press αναφέρουν ότι υπέκυψε στα τραύματά του.

«Χτυπήθηκε στο κεφάλι», ανέφερε ο αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μαζίντ στο Reuters. «Η ομάδα του δέχτηκε σφοδρά πυρά και πέθανε».

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Καντάφι έχει πιαστεί αιχμάλωτος και υπέστη τραύματα και στα δύο πόδια, ενώ προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκινητοπομπή που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ.

Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η σορός του μεταφέρεται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Μαχητής είπε επίσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ήταν μάρτυρας της σύλληψης, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρτη. Ο ίδιος είπε ότι ο πρώην ηγέτης κρυβόταν σε τρύπα και παρακαλούσε τα στρατεύματα να μην πυροβολήσουν όταν τον εντόπισαν.

Το Associated Press μεταδίδει ότι ο Αμπντέλ-Μπασίτ Χαρούν, διοικητής των δυνάμεων του μεταβατικού συμβουλίου, είπε ότι ο πρώην ηγέτης πέθανε σε αεροπορικό βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής με την οποία προσπαθούσε να διαφύγει.

Εν τω μεταξύ, διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει στο λιβυκό λαό ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση.

Για σύλληψη του Καντάφι κάνει λόγο λιβυκός τηλεοπτικός σταθμός, καθώς και το BBC, επικαλούμενο υψηλόβαθμο διοικητή των μεταβατικών αρχών που δεν κατονομάζει.

Ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών της μεταβατικής κυβέρνησης Μαχμούντ Σαμάν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στο Al Jazeera τέτοια εξέλιξη. Για συγκεχυμένες πληροφορίες έκανε λόγο νωρίτερα και το Al Arabiya, ενώ επικαλούμενο ανώνυμες πηγές επισημαίνει ότι ο Καντάφι φέρεται να μεταφέρθηκε στη Μισράτα.

Επίσης, το Associated Press αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Τζαλάλ ελ Γκαλάλ και ο στρατιωτικός του εκπρόσωπος Αμπντούλ-Ραχμάν Μπουσίν, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες για σύλληψη παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

ΝΑΤΟ και Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες. Συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ επιπεβαίωσε ότι αεροσκάφη του χτύπησαν στρατιωτικά οχήματα κοντά στη Σύρτη σήμερα, αλλά δεν είναι γνωστό αν ο Καντάφι βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο λιβυκός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του Καντάφι.

Πτώση της Σύρτης

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του και τελευταίο σημαντικό προπύργιο των υποστηρικτών του, Σύρτη.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο ταγματάρχης Γιούνους αλ Αμπνταλί. «Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που προσπαθούν να διαφύγουν».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ένας ακόμα στρατιωτικός διοικητής. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η νέα σημαία της Λιβύης κυματίζει στο κέντρο της πόλης.Πανηγυρικό κλίμα μεταφέρουν από την πόλη διεθνή δίκτυα.

Μετά από μήνες μαχών στην πόλη, τα στρατεύματα της μεταβατικής κυβέρνησης είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές στο κέντρο της Σύρτης, που βρίσκεται περίπου 360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Κάποιοι υποστηρικτές του Καντάφι εξακολουθούν να προβάλουν αντίσταση στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή