Ιστορικές εκλογές στην Τυνησία

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 08:49
UPD:13:40

A- A A+

Σχεδόν 10 μήνες μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και άνοιξε το δρόμο για την «Αραβική Ανοιξη», οι Τυνήσιοι προσέρχονται με υψηλές προσδοκίες, σήμερα, στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος ενθουσιασμού που επικρατεί είναι ότι στις εκλογές κατεβαίνουν πάνω από 10.000 υποψήφιοι, περισσότερα από 80 κόμματα και πολλοί ανεξάρτητοι.

Τα εκλογικά τμήμα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00.

Οι εκλογές θα αναδείξουν ένα σώμα 217 ατόμων, το οποίο θα κληθεί να καταρτίσει το νέο σύνταγμα της χώρας και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση.

Τις περισσότερες ψήφους εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, αν και δεν είναι σίγουρο αν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Τουλάχιστον 40.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να εγγυηθούν το ήρεμο κλίμα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την οποία παρακολουθούν 13.000 τοπικοί παρατηρητές και τουλάχιστον 600 διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Χαιρετίζει τη διεξαγωγή των εκλογών η ΕΕ

Την ικανοποίησή τους για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τυνησία εξέφρασαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις νέες αρχές στην προσπάθειά τους για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Η ΕΕ χαιρετίζει τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Τυνησία σήμερα», τονίζεται στο σχέδιο της τελικής διακήρυξης που θα υιοθετηθεί στο τέλος της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις νέες αρχές στην προσπάθειά τους υπέρ του εκδημοκρατισμού και της οικονομικής ανάπτυξης», προστίθεται στο κείμενο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή