Ιταλία: Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης διχάζει την κυβέρνηση

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 08:08

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

Η Λέγκα του Βορρά αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη. «Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγετικό στέλεχος της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων του για την άμεση εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να ικανοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο Μπερλουσκόνι έγινε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες αποδέκτης αυστηρών προειδοποιήσεων, κυρίως από Γρμανία και Γαλλία, για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.

Πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στο πιεστικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ιταλία στις Βρυξέλλες.

«Κανείς δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ιταλία».

Επισήμανε ακόμη ότι η κρίση του ευρώ αφορά το γαλλο-γερμανικό τραπεζικό σύστημα που είναι εκτεθειμένο στο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή