Τυνησία: Ευρεία νίκη του Ενάχντα στις εκλογές

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011 08:03
A- A A+

Νικητής των εκλογών στην Τυνησία αναδείχθηκε το χαρακτηριζόμενο μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, καταλαμβάνοντας 90 από τις συνολικά 217 έδρες στη συντακτική συνέλευση της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο Καμέλ Τζαντούμπι, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το κοσμικό κόμμα, Κογκρέσο για τη Δημοκρατία, το οποίο καταλαμβάνει 30 έδρες, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ετακατόλ καταλαμβάνει 21.

Την τέταρτη θέση μοιράστηκαν δύο κόμματα: το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα -ιστορικά το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης- και το αλ Αρίντχα, το κόμμα ενός εκπατρισμένου εκατομμυριούχου, καταλαμβάνοντας 19 έδρες έκαστο.

Η συντακτική συνέλευση, η οποία αναδείχθηκε στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την λεγόμενη Επανάσταση του Γιασεμιού τον Ιανουάριο που ανέτρεψε τον πρώην δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας το 2012 και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ο ηγέτης των ισλαμιστών Ρασίντ Γανούσι υποσχέθηκε αργά χθες, μετά την επισημοποίηση της αναμενόμενης νίκης του κόμματός του, ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των πολιτών που δεν είναι θρησκευόμενοι θα γίνουν σεβαστά στην Τυνησία.

«Θα συνεχίσουμε την επανάσταση για να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους της... η Τυνησία να είναι ελεύθερη, ανεξάρτητη, αναπτυσσόμενη και ευημερούσα και το δίκαιο του Θεού, του Προφήτη, τα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών, των θρησκευόμενων και μη να είναι εγγυημένα. Διότι η Τυνησία είναι για όλους», τόνισε.

Επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, στην κεντρική Τυνησία, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα πλήθος 2.000 και πλέον νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά στο δημαρχείο και σε καταστήματα, ενώ έσπασαν παράθυρα στα γραφεία του Ενάχντα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Παρόμοια διαδήλωση σημειώθηκε στη Ρεγκέμπ, περίπου 50 χλμ. από τη Σίντι Μπουζίντ.

Η Σίντι Μπουζίντ ήταν η πόλη όπου ξέσπασε η επανάσταση εναντίον του Μπεν Αλι τον Δεκέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή