Η κυβέρνηση, καθώς και επιχειρήσεις στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας της Βρετανίας, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο «ανησυχητικού» αριθμού κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το διευθυντή της βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον τομέα της Επικοινωνίας (GCHQ),Ιαν Λόμπαν.
Μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» με στόχο το Φόρειν Οφις και άλλα υπουργεία αποτράπηκε το καλοκαίρι, αποκάλυψε ο Λόμπαν σε συνέντευξή του στους Times, μια ημέρα πριν από διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
«Ο όγκος των κυβερνοεπιθέσεων και της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας εναντίον της κυβέρνησης και της βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός. Μπορώ να πω ότι υπήρξαν απόπειρες κλοπής βρετανικών ιδεών στην τεχνολογία, την άμυνα, τη μηχανολογία και την ενέργεια, καθώς και σε άλλες βιομηχανίες, προκειμένου να κερδίσει κάποιος συγκριτικό πλεονέκτημα ή να έχει κέρδος από τη γνώση συμφωνιών», αναφέρει ο Λόμπαν.
«Παρακολουθούμε την άνθηση μιας διεθνούς αγοράς εγκληματικότητας - μιας παράλληλης οικονομίας στην οποία τα στοιχεία τραπεζικών καρτών Βρετανών αποκαλύπτονται με αντάλλαγμα κυβερνοδολάρια», υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος σε μια υπόθεση οικονομικού εγκλήματος την οποία αποκάλυψε η υπηρεσία του, όταν αριθμοί πιστωτικών καρτών πωλούνταν από παράνομες ιστοσελίδες για ελάχιστα ποσά όπως 70 πέννες (0,80 ευρώ).
«Οι χώρες που δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν της ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής των τραπεζών τους, της πνευματικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών τους, θα βρεθούν στο μέλλον σε πολύ δύσκολη θέση», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε άρθρο που δημοσιεύεται επίσης στους Times.
«Θα είναι δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να επιβιώνουν και για τους ιδιώτες να διασφαλίζουν εμπιστευτικές πληροφορίες», επισήμανε ο Χέιγκ.
Η Βρετανία θα επενδύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια 650 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ) στην πρόληψη ανάλογων επιθέσεων και τόσο ο Χέιγκ όσο και ο Λόμπαν τόνισαν πως κυβερνήσεις και επιχειρήσεις χρειάζεται να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις απειλές.
«Ο κυβερνοχώρος θα γίνει η νέα μεγάλη απειλή», καταλήγει ο Λόμπαν.