Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση

Δυσφορία σε Βερολίνο, Παρίσι
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 12:06
UPD:13:05

«Ενοχλημένος» από την αιφνιδιαστική προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

A- A A+

Η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος και επομένως δεν μπορεί να το σχολιάσει, ενώ παρόμοια ήταν και η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Δυσφορία σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Σαρκοζί θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για το ελληνικό δημοψήφισμα.

«Αυτό που μας εμποδίζει είναι ότι οι Έλληνες δεν μας έχουν ενημερώσει επισήμως (για το δημοψήφισμα). Μέχρι να έχουμε, για παράδειγμα, μία επιστολή ή κάτι τέτοιο από τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν νομίζω να αντιδράσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ανακοίνωση και περιμένει από την Ελλάδα να επιβεβαιώσει την εξέλιξη.

«Η ανακοίνωση πιθανού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι εσωτερική πολιτική εξέλιξη για την οποία η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν επίσημη πληροφόρηση και επομένως δεν μπορεί να σχολιάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χθες το βράδυ μετά την αναγγελία δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στόχος της ΕΕ παραμένει η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2011, για την οποία οι εργασίες συνεχίζονται «με εντατικούς ρυθμούς».

«Ενοχλημένος» από την αιφνιδιαστική προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

«Ενοχλήθηκα (με την είδηση)», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Πρόκειται για περίεργη συμπεριφορά», σημείωσε ο Μπρούντερλε, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα του δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που υπέγραψε με τους ηγέτες της ΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός είχε (συμφωνήσει) σε πακέτο διάσωσης που ωφέλησε τη χώρα του. Αλλες χώρες υφίστανται σημαντικές θυσίες εξαιτίας των δεκαετιών κακοδιαχείρισης και κακής ηγεσίας στην Ελλάδα - ελήφθησαν λάθος αποφάσεις και η χώρα οδηγήθηκε η ίδια σε αυτή την κρίση», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

«Μου ακούγεται σαν να προσπαθεί κάποιος να ξεγλιστρήσει από όσα συμφωνήθηκαν - πρόκειται για περίεργη συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί εκφράζει αγανάκτηση. «Η κίνηση της Ελλάδας είναι παράλογη και επικίνδυνη», δηλώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας σύμφωνα με μπλογκ της εφημερίδας Le Monde.

Σε ψηφοφορία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη μεταφράζει το ελληνικό δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργός της Φινλανδίας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, η κατάσταση είναι τέτοια που ουσιαστικά το δημοψήφισμα θα είναι μια ψηφοφορία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή