Ως «κεραυνός εν αιθρία» χτύπησε τους αναλυτές ανά τον κόσμο η προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο ο ελληνικός λαός καλείται να επικυρώσει ή να απορρίψει τη συμφωνία της ΕΕ που προβλέπει κούρεμα του χρέους.
Για άμεση χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα. «Σε περίπτωση που υπερισχύσει το “Όχι”, η Ελλάδα θα κηρύξει αυτόματα χρεοκοπία. Δεν βλέπω να παραμένει στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν [η συμφωνία] απορριφθεί. Θα είναι πολύ κακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη ειδικότερα, αλλά θα είναι ακόμη χειρότερο για την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Πισσαρίδης.
«Εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι [ο ελληνικός λαός] θα απορρίψει τα μέτρα λιτότητας. Είναι λογικό, λοιπόν, η συμφωνία να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», σχολιάζει στο Reuters ο Χάουαρντ Γουέλντον, ανώτατος αναλυτής της BGC Partners στο Λονδίνο.
«Οι Έλληνες αρέσκονται να δημιουργούν προβλήματα και [το δημοψήφισμα] θα έχει επίπτωση στο ευρώ και τη διάθεση ανάληψης κινδύνων. Θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα, αλλά αντί για αυτό, αποφάσισαν να διενεργήσουν το πρώτο δημοψήφισμα στη χώρα μετά το 1974», σχολιάζει με καυστικό ύφος η Κάθι Λίεν, διευθύντρια του τμήματος συναλλάγματος στην GFT FOREX του Νιου Τζέρσεϊ .
«Η ενέργεια αυτή θα αναζωπυρώσει την μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στην αγορά και θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν στην ΕΕ για κατάληξη σε συμφωνία», συμπληρώνει.
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Αλμπέρτο Μπερνάλ, επικεφαλής ερευνών της BULLTICK CAPITAL MARKETS. «Εάν γίνει δημοψήφισμα, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επικυρωθεί το πρόγραμμα λιτότητας. Δεν πιστεύω ότι θα απορριφθεί γιατί ο πληθυσμός στην πλειονότητά του κατανοεί την ανάγκη εξυγίανσης όσον αφορά στις δαπάνες προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», επισημαίνει.
«Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες έχουν ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης -δεν είναι Λατινική Αμερική από αυτή την άποψη- και αυτό ευνοεί τον Παπανδρέου. Δεν θεωρώ πιθανό να είναι αρνητικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», καταλήγει ο αναλυτής.