Σε εξέλιξη η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 19:24
UPD:21:02

A- A A+

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ αύριο μετά τις 8 το βράδυ αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με την αναγγελθείσα διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά και αυτή της ανεξάρτητης πλέον Μιλένας Αποστολάκη.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές να εμπιστευθούν την κυβέρνηση για να συνεχίσει την προσπάθειά της. Όπως είπε, η κυβέρνηση ζητεί ψήφο σωφροσύνης, ψήφο δικαιοσύνης, ψήφο ευθύνης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084006 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σημείωσε ακόμη ότι η τελευταία απόφαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες «αποτελεί μια δικαίωση για το μόχθο και την προσπάθεια του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ότι αποτελεί υποχρέωση η συνέχιση αυτής της προσπάθειας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ολοκλήρωσή της «θα έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

«Σας παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι δώστε τέλος στην κατηφόρα του τόπου, σταματήστε τον κ. Παπανδρέου», ανάφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

Επιπλέον έκανε λόγο για διχαστικά και τραγικά διλήμματα που βάζει ο Πρωθυπουργός με το δημοψήφισμα και με τη ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να εκβιάσει και την κοινωνία και τους βουλευτές του.

Σε έντονο ύφος και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να πετάτε το όνειρο του ελληνικού λαού για την Ευρώπη στα σκουπίδια; Είστε μια ανώριμη κυβέρνηση που εκβιάζει το λαό και τη κοινωνία γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η πολιτική που συμφωνήσατε δεν μπορείτε να την περάσετε στη κοινωνία».

«Αν πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να διαπραγματευτεί και δεν έχει κατεβασμένα χέρια μπορείτε να τη στηρίξετε. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορεί, ελάτε να βάλουμε στοπ, να πάμε σε εκλογές και εκεί να μετρηθούμε», κατέληξε.

Το δημοψήφισμα είναι «ένας ωμός εκβιασμός», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι».

Υποστήριξε ακόμη ότι η διαδικασία «γίνεται με νόμο αντιδραστικό και απαράδεκτο» και απαντώντας στο επιχείρημα ότι κάποιοι φοβούνται το δημοψήφισμα σημείωσε: «Εμείς δε φοβόμαστε το λαό. Εσείς τον φοβάστε όταν βγαίνει στους δρόμους, αυτή όμως είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Για ολοφάνερη και απόλυτη κυβερνητική αποτυχία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, συμπλήρωσε ότι η λαϊκή κατακραυγή δυναμώνει και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση «σέρνεται προς την κάλπη».

«Επειδή ο πρωθυπουργός βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού νομίζει ότι μπορεί να κρύψει την παταγώδη αποτυχία μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης και του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε και διεμήνυσε ότι «όποια κάλπη και αν στηθεί θα αγωνιστούμε για να υπάρχει ένα μαζικό όχι στα κυβερνητικά μέτρα».

«Καταψηφίζουμε αυτήν την κυβέρνηση και αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν στην Αριστερά μια δημοκρατική λύση», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ο,τι και να κάνετε εκλογές θα γίνουν, ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι παράλυτη, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στον τόπο», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Είπε ακόμη ότι «η ευθύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια» και χαιρέτισε «τις φωνές που λένε πάμε σε ένα σχήμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μετά να πάμε σε εκλογές». «Εσείς», σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «τους κατηγορείτε ότι εντάσσονται σε συμφέροντα».

Σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι σε περίπτωση «όχι» καταστρέφεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός θα γυρίσει από τις Κάννες με μώλωπες, αρκεί όπως -είπε- να είναι μώλωπες του λαού.

«Η 26η Οκτωβρίου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημερομηνία της ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή