Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις με σημαντικό αριθμό υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος, και ορισμένους εξ αυτών να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ώστε να διασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.
Υπό το βάρος των εξελίξεων συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πρόταση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο φέρεται να επεξεργάζεται ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανώνης Σαμαράς ζήτησε το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084599 .
Νωρίτερα, το ΒΒC, επικαλούμενο «πηγές στην Αθήνα», μετέδωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο.
Λίγο αργότερα ωστόσο, επικαλούμενο πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, το Reuters μετέδωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραιτείται από Πρωθυπουργός http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084678 .
Σύμφωνα με ενημέρωση συνεργατών του Πρωθυπουργού από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να ζητήσει την παραίτηση των υπουργών του, ενώ θα μιλήσει κανονικά απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Προηγουμένως, όπως προαναφέρθηκε, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17.00, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπανδρέου δεν θα μεταβεί τελικά στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης, εξουσιοδοτήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες επί της πρότασης Σαμαρά για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που όμως που διέψευσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία επαφή.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, o Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ΝΔ. «Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα για την πρόταση, όπως εξετάζει και άλλες προτάσεις, για το συμφέρον της χώρας.
Κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός φέρεται να χαιρέτισε επίσης τη σημερινή στάση της ΝΔ και να εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συζητήσει για την πρόταση Σαμαρά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. «Σηκώσαμε το τεράστιο βάρος για να σώσουμε την Ελλάδα, είμαστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και πάντα επιδιώκουμε τη συνεργασία», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Την πεποίθηση ότι είμαστε κοντά σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είχε εκφράσει νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084643 αρκεί όπως είπε, να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.
Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος πρωθυπουργός και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προσερχόμενος στη Βουλή για το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από το υπουργικό συμβούλιο, υπήρξε συνάντηση της τριάδας των υπουργών Παιδείας, Υποδομών και Υγείας, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδου, για το συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
Προσερχόμενη στη Βουλή η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε «βαθιά προσβεβλημένη από το ύφος και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί» και σημείωσε ότι χρειάζονται εξηγήσεις.
Τόνισε, ωστόσο, παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπογραφεί η «εξαιρετικά σημαντική» συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Πάνω από όλα, ώστοσο, όπως είπε, «πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα του λαού».
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος διεμήνυσε ότι σημασία έχει τώρα να σώσουμε ό, τι σώζεται, προέχει η εθνική ενότητα. Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός, αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Κάθε συνεδρίαση του θεσμικού οργάνου, είπε, είναι και μία στέρεη και καλή βάση για να αναπτυχθουν όλες οι απόψεις με στόχο την ενότητα και την αποτροπή του διχασμού.
Νωρίτερα, μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το ζητούμενο είναι η εθνική ενότητα και στόχος όλων να πάψει πλέον ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται μειονεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ανεξάρτητα από το αν η χώρα έχει άμεσα πολιτικά θέματα να επιλύσει, «οι πολιτικές δεσμεύσεις δεν είναι καλαμπούρια. Τα παιχνίδια και η δημαγωγία είναι καλά για εσωτερική κατανάλωση, αλλά όχι για την ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά και ακολούθως έδωσε στους διοικητές εντολή να προχωρήσουν στο έργο τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά: «Σας καλώ να μην ξεχάσετε τις υποχρεώσεις σας για όσες ώρες ή ημέρες υπάρχει αυτή η κατάσταση. Να μην εγκαταλείψετε την βασική αρχή του ΕΣΥ που είναι να υπηρετείτε τον ασθενή».
Των κινήσεων του Πρωθυπουργού υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, διαμηνύοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάρει υπεύθυνες αποφάσεις.
Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί στρατηγική επιλογή και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να έχει αυτή τη θέση. «Είναι ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός...Θα κάνει τα πάντα ώστε η θέση της Ελλάδας να είναι καλύτερη», υποστήριξε.
Πρώτος, πάντως, διαφοροποιήθηκε νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο ζήτησαν χθες από τις Κάννες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μετά την επιστροφή του τα ξημερώματα από τις Κάννες.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου «υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης», αν θέλουμε, όπως είπε, «να προστατεύσουμε τη χώρα».
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος τάσσεται γενικότερα κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή. «Υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα», δήλωσε στο Reuters η εν λόγω πηγή.
Στη συνέχεια, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, γνωστοποίησε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084399 .
Την αντίθεσή της με τη διενέργεια δημοψηφίσματος εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η θέση της αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Δεν θα συναινέσω σε ένα δημοψήφισμα και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας μου», δήλωσε η κ. Παναρίτη στο Real FM, ωστόσο αργότερα διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αρνούμενη να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Την αντίθεσή του σε δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή στην ευρωζώνη δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στη ΝΕΤ.
Επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει δημοψήφισμα με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση και απέρριψε το τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί.
Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθοριστούν συλλογικά οι εξελίξεις ζήτησε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
Σε δήλωσή του ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι η ΚΟ πρέπει συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης.
Αλλιώς, όπως ανέφερε, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τόνισε ακόμη ότι «στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
«Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές».
Στάση αναμονής τηρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δήλωσε ότι θα ακούσει πρώτα τον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.
Ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι η δημοκρατία εχει τους κανόνες της και η ηθική τους δικούς της και πρόσθεσε ότι οι στιγμές ειναι κρίσιμες απαιτείται πάνω από όλα ψυχραιμία και υπευθυνότητα.
Ψυχραιμία και εθνική ευθύνη ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική κρίση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κρίση δημοκρατικών θεσμών και δημοκρατικής ομαλότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Πάνω απ' όλα καταλλαγή, για να μην αλληλοσφαγούμε, συνέστησε ο κ. Κακλαμάνης. Δύο λέξεις έχω στο μυαλό μου, είπε, καταλλαγή και πατρίδα, την οποία δεν ακούω ούτε βλέπω να γράφεται συχνά τις τελευταίες μέρες.
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να συγκροτηθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, επανέλαβε η Βάσω Παπανδρέου και κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα.
Ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν, παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης, καλώντας τον να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ομαλές πολιτικές εξελίξεις.
Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι, υπογράμμισε ο κ. Λιντζέρης στην αιχμηρή δήλωσή του. Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση, πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί, όπως είπε, η εθνική καταστροφή.
Θέμα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού έθεσε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτών που όπως είπε, «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις».
Το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίσω με τη συνείδησή μου και όχι με την κομματική πειθαρχία, δεν θα το απεμπολήσω ποτέ, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, επικρίνοντας έντονα την απόφαση του Πρωθυπουργού για το επίμαχο δημοψήφισμα. Ξαφνικά, είπε, τρέξαμε στο γκρεμό.
«Δεν πρόκειται να ψηφίσω για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν πρόκειται να ψηφίσω να συναινέσω σε μία προσπάθεια που δημιουργεί ένα κλίμα αρνητικό κλίμα για τη χώρα», διεμήνυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «η χώρα είναι στο ευρώ, τα δημόσια συμφέροντα και η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι συνυφασμένα με το ευρώ».
Εκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να βρουν συντεταγμένη συνταγματική πορεία με συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η εφαρμογή των συμφωνιών του Οκτωβρίου» απηύθυνε η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
«Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να περιφρουρήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών», τονίζει η κ. Δαμανάκη.
Προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση προτείνει ο Αντ. Σαμαράς
Τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή ζητεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084599 .
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί.
Διευκρίνισε πάντως πως η ΝΔ διατηρεί τις διαφωνίες της με τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά δεν διαφωνεί με τους στόχους της σύγκλισης.
Όπως υπογράμμισε, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον ελληνισμό - εντός και κι εκτός Ελλάδας - για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.
«Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Διαβουλεύσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Προηγήθηκαν διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, οι οποίες ωστόσο πάγωσαν μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά και το αίτημα για μεταβατική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος. Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, έμεινε στα χαρτιά, μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ.
KKE: Εκλογές τώρα
«Εκλογές τώρα» ζητεί το ΚΚΕ, απορρίπτοντας τόσο το δημοψήφισμα όσο και άλλη κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «να μην υποκύψει στον εκβιασμό».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο λαός έχει μόνο να χάσει και από τις όποιες αλλαγές γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή από τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
Υποστηρίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση και «τα κόμματα της πλουτοκρατίας» επιδιώκουν να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες και κυρίως να τσακίσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις, όπου στον προκλητικό εκβιασμό κατά του λαού με το δημοψήφισμα μπήκε και ολόκληρος ο ευρωενωσιακός μηχανισμός, επιβεβαιώνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που είναι μια γροθιά με τα ελληνικά αστικά κόμματα, όσον αφορά στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Τον έναν εκβιασμό θα τον διαδέχεται ένας μεγαλύτερος και πιο ωμός. Η ομολογία της ΝΔ ότι αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση δείχνει την υποκρισία της και για το μνημόνιο και το πρόσωπό της ως κόμμα της πλουτοκρατίας. Η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει, διέξοδος υπέρ του λαού δεν υπάρχει όσο κυριαρχούν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι παρατρεχάμενοί τους», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Γ. Καρατζαφέρης: Σημασία έχει πλέον το «ναι» του Σαμαρά
Πριν από έξι μήνες είχα πει στο Γ. Παπανδρέου φύγε τώρα, για να φύγεις αξιοπρεπώς, σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να φύγει αξιοπρεπώς, παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως πλέον δεν έχει σημασία το «ναι» ή το «όχι» του κ. Παπανδρέου.
Εξαιρετική σημασία, επεσήμανε, έχει το «ναι» του κ. Σαμαρά στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως αν το μεσημέρι ο αρχηγός της ΝΔ πει «ναι» στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, στις 12.15 θα έχει σχηματιστεί, επικαλούμενος ταυτόχρονα ασφαλείς πληροφορίες για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της.
Λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στις 12.30 το μεσημέρι.
Κάλπες στις 4 Δεκεμβρίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
Μόνη λύση είναι να στηθούν κάλπες εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα συνιστά δημοκρατική εκτροπή.
H κυβέρνηση έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και πλέον εξελίσσεται ένα απίστευτο παρασκήνιο στις πλάτες του ελληνικού λαού, σημείωσε, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή, όπως είπε, παρέμβαση σε ζητήματα κυριαρχίας που επιχείρησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, θέτοντας το ερώτημα στο προτεινόμενο δημοψήφισμα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε για τα σχέδια νέων μνημονιακών κυβερνήσεων που θα εφαρμόσουν τη δανειακή σύμβαση με ακόμα περισσότερα δεινά για το λαό, για να υπογραμμίσει πως μόνη εθνική σωτηρία είναι να μιλήσει ο λαός. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, ξεκαθάρισε, θα είναι απόφαση δημοκρατική εκτροπής και έθεσε ευρύτερο ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λέγοντας πως η σημερινή σύνθεση της Βουλής δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση.
Μόνη λύση, τόνισε, είναι να στηθούν κάλπες εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου, να να μιλήσει ο λαός.
Ντ. Μπακογιάννη: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για εφαρμογή της συμφωνίας
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν υπάρχει, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, σε άμεσες εκλογές.
Ποτέ η χώρα δεν βρέθηκε τόσο κοντά σε μία άτακτη χρεοκοπία, παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη και κάλεσε όλους να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το οποιοδήποτε προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον.
Φ. Κουβέλης: Να οδεύσει η χώρα σε εκλογές
Πρέπει να οδεύσει η χώρα σε εκλογές τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι «όλα τα άλλα πολλαπλασιάζουν τα αδιεέξοδα και τη ρευστότητα».
Πολιτική συνεργασία ανάμεσα σε Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία
Την απόφασή τους να συνεργαστούν πολιτικά και να συμπράξουν εκλογικά στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσαν η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία.
«Καλούμε κάθε φορέα και κάθε πολίτη που θέλει να υπερασπίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανοικτή κοινωνία, την ελεύθερη οικονομία και τα ατομικά δικαιώματα, να συμπαραταχθούμε ισότιμα, με αυτονομία, σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Για να διασφαλίσουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τη δική μας, των παιδιών μας και της χώρας μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.