Προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση ζητεί ο Αντ. Σαμαράς

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 13:58
UPD:17:06

Τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή, ζητεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

Τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή, ζητεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί.

Διευκρίνισε πάντως πως η ΝΔ διατηρεί τις διαφωνίες της με τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά δεν διαφωνεί με τους στόχους της σύγκλισης.

Όπως υπογράμμισε, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον ελληνισμό - εντός και κι εκτός Ελλάδας - για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.

«Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Χωρίς πολιτικά στελέχη η μεταβατική κυβέρνηση»

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης παρέχουν μετά τη δήλωση Σαμαρά στελέχη της Συγγρού.

Οπως αναφέρουν, η μεταβατική κυβέρνηση θα είναι χρονικά περιορισμένη και σε αυτήν δεν θα συμμετέχουν πολιτικά στελέχη κομμάτων. Σημειώσαν ακόμη ότι θα τελειώσει το έργο της μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας και η εξασφάλιση της έκτης δόσης, κάτι το οποίο θα είναι και η αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Αμέσως μετά, αναφέρουν στη ΝΔ, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Μάλιστα επισημαίνουν πως οι εκλογές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς, σύμφωνα με τα αποδιδόμενα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, οι εκκρεμότητες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, τονίζουν τα ίδια στελέχη, δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, καμία σχέση δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση που ξέρουμε μέχρι τώρα, ενώ φυσικά ως προς την ειδικότερη σύνθεσή της αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τη ΝΔ, τέλος, διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι μέχρι τώρα έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Διεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Προηγήθηκαν διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, οι οποίες ωστόσο πάγωσαν μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά και το αίτημα για μεταβατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος. Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, έμεινε στα χαρτιά, μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ.

ΚΚΕ: Οι μάσκες έπεσαν πλήρως

«Οι μάσκες έπεσαν πλήρως», τονίζει το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «όσα έλεγε η ΝΔ για αντίθεση σε συγκυβέρνηση και στη σύμβαση αποδείχτηκαν υποκρισία».

«Αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι η ΝΔ είναι δήθεν αντιπολίτευση στο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε περίτρανα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική, την οποία επικαλέστηκε και πάλι ο Α. Σαμαράς, σημαίνει ότι τα βάσανα για το λαό δεν θα έχουν τέλος. Το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο», εκτιμά το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεγγυητής της μνημονιακής πολιτικής η ΝΔ

«Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Σαμαράς αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι θέλει να αποτελέσει τον συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση που εξεδωσε, η «"αντιμνημονιακή"» ρητορεία της ΝΔ αντικαταστάθηκε από την άκριτη αποδοχή μιας άγνωστης κατά τα άλλα δανειακής σύμβασης, ενώ μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, έπληττε ευθέως την εθνική κυριαρχία της χώρας». Υποστηρίζει ακόμη πως «όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την παρούσα Βουλή θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό και ενάντια στα συμφέροντά του. Μόνη λύση η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Δημοκρατική Συμμαχία: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

«Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος της αβύσσου και στον απόλυτο εξευτελισμό της πατρίδας, για να αναγκαστεί ο κ. Σαμαράς να πει ναι στη δανειακή σύμβαση. Ας είναι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή