Έτοιμος για συνεννόηση ο Γ. Παπανδρέου

«Το δημοψήφισμα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός»
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 17:01
UPD:18:16

Την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση χαιρέτισε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός.

A- A A+

Την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση χαιρέτισε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά, δηλώνοντας πρόθυμος και έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.

«Πρώτα απ’ όλα», είπε ο Πρωθυπουργός, πρέπει «να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση» και έκανε λόγο για μεγάλο επίτευγμα και για μια ιστορική στιγμή, με τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε θέματα μεγάλης σημασίας.

Είχαμε, τόνισε, ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα, υποστήριξε, κάτι που όπως ανέφερε, το είπε και στη συνάντηση στις Κάννες. «Τους είπα, "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα", όπως και ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση».

Όσον αφορά τις προτάσεις Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση και τη διενέργεια εκλογών, σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. «Δεν είναι», είπε, «ένα θέμα το οποίο πρέπει "a priori" να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές», εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλη αυτή η συζήτηση για το δημοψήφισμα, που όπως είπε δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, τη δανειακή σύμβαση κτλ, «έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής».

«Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτεί τους κ.κ. Δημήτρη Ρέππα και Νίκο Αθανασάκη να ξεκινήσουν επαφές με αντίστοιχα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας», κατέληξε.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, να μπορούν πια τα κόμματα να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις. Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Έκπληξη για την αντίδραση Μέρκελ - Σαρκοζί

Εξάλλου, εξέφρασε έκπληξη για την αντίδραση των εταίρων μας με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη ... Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ». Δεν το θέτουμε εμείς, διευκρίνισε, «αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων, και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν "εκβιαστές", ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα».

Χθες, ισχυρίστηκε, «απλώς ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε και το διακύβευμα είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει όλο αυτό το διάστημα μετά τη μεγάλη εκτροπή της χώρας μας στα ελλείμματα και το χρέος του 2009».

Αναφερόμενος στην επίμαχη απόφαση για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως το δημοψήφισμα είναι η αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια και εντός και εκτός Ελλάδας, είτε για την ανωμαλία, είτε για την έξοδο από το ευρώ και γι αυτό δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη σοφία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό σύστημα. «Παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, μόλις μιλήσαμε για το δημοψήφισμα, ο πολίτης άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ότι τον υπολογίζουμε, αλλά και ότι του δίνουμε το λόγο, ότι τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στην ευθυκρισία του», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ για τη στάση των εταίρων, είπε ότι «αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα».

«Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος», διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ. Εμείς, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα βάζαμε ως ερώτημα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η απόρριψη της οποίας, όμως, όπως επεσήμανε, θα σήμαινε για τους εταίρους, ουσιαστικά, την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ. «Και όπως ειπώθηκε από κάποιον μέσα στη συνάντηση: "άμα φύγετε από το ευρώ" – δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε για πάντα – "θα φύγετε για δέκα χρόνια και μετά να το ξανασυζητήσουμε"», ανέφερε ενδεικτικα για το κλίμα στη συνάντηση των Καννών, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο και σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Τώρα πια, πολλοί περισσότεροι το καταλαβαίνουν, σημείωσε και εκτίμησε πως δεν ήταν το δημοψήφισμα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να πουν, που φταίει για την ανωμαλία, αλλά η αδυναμία να εφαρμοστεί το πακέτο.

Είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί το συνειδησιακό βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος και με αφορμή τα αιτήματα για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας κανένας άλλος. Εμείς είμαστε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις - το μπορούμε; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω».

Αλλη μία επιλογή, συνέχισε ήταν η λύση των εκλογών, αλλά αυτή τη στιγμή,εκτίμησε, σημαίνει πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας έξοδο από το ευρώ, ενώ «ένα δημοψήφισμα, τουλάχιστον, έχει πολλές πιθανότητες να στείλει ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα».

«Εγώ», πρόσθεσε, «δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη συνείδησή μου βαριά και να μετανιώσω για το ότι δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα και βρεθήκαμε εκτός ευρώ, επειδή δεν αποφάνθηκε ο ελληνικός λαός κι επειδή απλώς δεν μπορέσαμε εμείς να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές αποφάσεις, λόγω αντιδράσεων κάποιων ομάδων. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους εταίρους μας, δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει. Φταίει η Ελλάδα. Δεν είναι ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η τάδε ομάδα, ούτε τίποτε άλλο».

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ΝΔ επί της πρότασης Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών, εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα για την πρόταση, όπως εξετάζει και άλλες προτάσεις, για το συμφέρον της χώρας.

ΝΔ: «Παρελθόν ο κ. Παπανδρέου, δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του»

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ διέψευσε τις πληροφορίες περί επαφών με κυβερνητικά στελέχη για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Η μεταβατική κυβέρνηση που προτείνουμε, θα έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη σύνθεσή της, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη Νέα Δημοκρατία αποδίδουν τις σχετικές διαρροές σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και μάλιστα, συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επαφή, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει και καμία επικοινωνία, καθώς όπως επισημαίνουν, η πρότασή του κ. Σαμαρά είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμία ερμηνεία ή παρερμηνεία.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι παρελθόν, τελεί υπό παραίτηση και δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του» τονίζουν χαρακτηριστικά στη Λ. Συγγρού και προσθέτουν: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας. Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή τότε θα λειτουργήσουν οι θεσμικές διαδικασίες».

Πάντως με πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργόύ, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστή στον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο για να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα υπάρξει και νέα επικοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή