Νέα έκκληση από την κυβέρνηση

«Δεν τέθηκε ως όρος να ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου»
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2011 18:29
UPD:19:58
A- A A+

Εκκληση για επίδειξη «εποικοδομητικού πνεύματος» προς όλα τα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Τόνισε πως ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ενώ έκανε γνωστό πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνήθηκε να καλέσει ο ίδιος άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

Σημειώνει μάλιστα πως ο κ. Παπανδρέου «πρότεινε τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους, το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή του αμέσως μετά, σχετικά με τα ειδικότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Σαμαρά, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση κρατά από τη σημερινή δήλωση του τα θετικά της στοιχεία: Την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια όμως οι αναφορές του κ. Μόσιαλου αναδεικνύουν τις διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων, που διατηρούν το αδιέξοδο στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνσης της συνεννόησης. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο κ. Σαμαράς ζητά εκλογές άμεσα, πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης και πριν την διαμόρφωση και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που δίνει νομικά δεσμευτικό περιεχόμενο στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου». Αναφέρει ακόμη πως η ΝΔ προσπαθεί «να διαχωρίσει αυτό που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς, ως προϋπόθεση για την δική τους στήριξη. Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται».

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση με την Τρόικα και συμφωνία πάνω στο νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με το αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του 2011 ... Η εκταμίευση της έκτης δόσης πρέπει να έχει γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Πριν τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί και πριν τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή, πρέπει να έχει προετοιμαστεί το νέο PSI, ώστε στις αρχές του 2012 να δοθούν προς την Ελλάδα από τους εταίρους της 80 δισ. ευρώ για τις ταμειακές της ανάγκες, για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ολοκλήρωση του νέου PSI. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ή να καθυστερήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα».

Στις θέσεις του επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι ευτέλισε το Κοινοβούλιο, ωστόσο επισήμανε πως η πρότασή του για μεταβατική κυβέρνηση, που θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά θα προχωρήσει σε εκλογές παραμένει στο τραπέζι. Φυσικά, προϋπόθεση για τη ΝΔ παραμένει η παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το κόμμα του αποδέχεται την απόφαση για το «κούρεμα», τους στόχους της σύγκλισης και τις διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας όμως πως υπάρχουν «πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085990 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή