Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 16:00
UPD:21:53

A- A A+

Κρίσιμες είναι οι ώρες σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με ζητούμενο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 η συνάντηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του κ. Αντώνη Σαμαρά και του κ. Κάρολου Παπούλια, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κανένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στην αίθουσα όπου έγιναν οι συνομιλίες, εκτός από τους τρεις αξιωματούχους, βρίσκονταν μόνο δύο πρακτικογράφοι.

Λίγο πριν τις 18.30 ανακοινώθηκε επισήμως (προηγήθηκαν διαρροές) πως ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΝΔ σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε. «Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση (σ.σ. του υπουργικού συμβουλίου), ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς.

Από πλευράς ΝΔ ανακοινώθηκε πως «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».

Πάντως, μέχρι και λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ότι κλείστηκε το ραντεβού για την τριμερή συνάντηση τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση φαινόταν πως παρέμεναν στις θέσεις τους. Το κυβερνών κόμμα τόνιζε πως πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ενότητας και τη δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όμως η ΝΔ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την άμεση παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Όλοι πάντως με τις δηλώσεις τους έδειχναν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ωρών και το επείγον των αποφάσεων για άρση του αδιεξόδου.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σε’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω "σύντομα", εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους». Επανέλαβε πως δεν τον ενδιαφέρει να παραμείνει σε αυτό το σχήμα ως Πρωθυπουργός, «το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής». «Όπως είπα, πριν καταλήξουμε στο διάλογο που θα γίνει σήμερα, για το σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα, δεν μπορεί στο κενό να παραιτηθεί μια Κυβέρνηση και να αφήσει τη χώρα σε άγνωστη πορεία. Είναι θέμα ευθύνης προς τη χώρα, και δικής μας ευθύνης, κυρίως δικής μας» πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αφού σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει την παραίτησή του ενώπιον του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, οδηγούμαστε σε εκλογές. Οι εκλογές αυτή τη στιγμή ρισκάρουν την εκλογή “πρωθυπουργού της δραχμής" και μια Ελλάδα της Ανατολής και όχι της Δύσης, πρόσθεσε.

«Πρώτα η συμφωνία, μετά η παραίτηση»

Μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου, ανέφεραν νωρίς το απόγευμα κυβερνητικές πηγές. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, όπως προσθέτουν, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Τηλέμαχου Χυτήρη στη ΝΕΤ. O βασικός στόχος, η διάρκεια και ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να συμφωνηθούν, πριν την παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ανέφερε.

«Το μόνο που πρέπει να περιμένουμε είναι την ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο σημερα (σ.σ. στις 16.00)» πρόσθεσε. Τόνισε ακόμη πως «όλα πρέπει να γίνουν σήμερα, διαφορετικά αύριο θα έχουμε κόλαση».

Αιχμηρή ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα περιμέναμε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας από τον κ. Σαμαρά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στις νωπές αποφάσεις της Βουλής».

«Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί μόλις καταλήξουμε σε ένα σχήμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης. «Είναι σαν να λέγαμε εμείς στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΔ για να υπάρξει συνεννόηση», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε πάντως να πετύχει το εγχείρημα της κυβέρνησης συνεννόησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το απότελεσμα της συνεργασίας των ηγεσιών των κομμάτων.

Από την πλευρά της η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι είναι «ώρες ευθύνης για την Ελλάδα, για την παραμονή μας στο ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε λεπτό.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Δεν πρέπει η χώρα να μείνει ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση...Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιόλας», επισήμανε.

Φ. Πετσάλνικος: Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιόλας

Φ. Πετσάλνικος: Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιόλας

«Ψυχραιμία και υπευθυνότητα», συνέστησε, σε σύντομη δήλωσή του έξω από τη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, με πρωτοβουλία του και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε σήμερα τηλεφωνικά για την κατάσταση και τις εξελίξεις ,τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο.

ΝΔ: Προαπαιτούμενο η παραίτηση

Πάντως, από πλευράς ΝΔ τονιζόταν πως αν δεν παραιτηθεί πρώτα ο κ. Παπανδρέου, η όποια διαδικασία ξεκινήσει θα είναι εκτός Συντάγματος. Πηγές από τη Συγγρού αναφέρουν το απόγευμα πως δεν υπήρχε καμία επικοινωνία από κυβερνητικής πλευράς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις θέσεις αυτές της ΝΔ αποτύπωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφότου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια, όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους»

«Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους»

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα.

Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Σαμαρά

Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Σαμαρά

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό». «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση σ΄αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

ΚΚΕ: Πρόσχημα η εξασφάλιση της έκτης δόσης

«Πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η διαμόρφωση κυβέρνησης ανοιχτής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος» αποτελεί, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εξασφάλιση της 6ης δόσης. Οπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση συνεργασίας «είναι απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «στόχος τους δεν είναι να σώσουν το λαό αλλά να τον υποτάξουν για να τον οδηγήσουν στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων της χρεοκοπίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το λαό «να αντιτάξει εδώ και τώρα τη δική του λαϊκή συμμαχία και να αντεπιτεθεί για να ορθώσει εμπόδια για να χαλάσει τα αντιδραστικά σχέδιά τους».

ΛΑΟΣ: Ζούμε στιγμές τακτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Θέλω να πιστεύω ότι η πολυφωνία της ανοησίας έχει σταματήσει», δήλωσε, προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Γ. Καρατζαφέρης: Όταν γύρω μας τα πάντα ρει, τα παιδία παίζει

Γ. Καρατζαφέρης: Όταν γύρω μας τα πάντα ρει, τα παιδία παίζει

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έχει παρατηθεί και απομένει η τυπική διαδικασία. Υποστήριξε ακόμη ότι ζούμε στιγμές τακτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία και κάλεσε να δείξουν σοβαρότητα.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι πρωταγωνιστές θα αναλάβουν τις ευθυνές τους», ανέφερε και εκτίμησε ότι έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και απομένουν οι λεπτομέρειες.

Σε εκλογική ετοιμότητα καλεί ο Αλ. Τσίπρας

Να τεθούν «σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας», εκτιμώντας ότι ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ χρόνο, κάλεσε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Διαβουλεύσεις παρασκηνίου για κυβέρνηση δήθεν εθνικής σωτηρίας

Α. Τσίπρας: Διαβουλεύσεις παρασκηνίου για κυβέρνηση δήθεν εθνικής σωτηρίας

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η απάντηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται, είναι να κινηθεί ενωτικά και να αναδειχθεί o λαϊκός παράγοντας καταλύτης των εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και οι ξένοι, είναι η δυνατόητα να ανατραπεί η κατάσταση μέσα από την εκλογική διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, προχωρούν σε διαβουλεύσεις του παρασκηνίου για κυβέρνηση «δήθεν εθνικής σωτηρίας» για να αποφύγουν τις εκλογές και να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, επέκρινε τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον πως «δέχθηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια ότι πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Ράιχενμπαχ».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο αυταρχική» και υποστηρίζοντας: «μας κουνάνε το δάχτυλο οι στυλοβάτες του διεφθαρμένου συστήματος και οι νοσταλγοί του Μεταξά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή