Ιταλία: Εκκληση Ναπολιτάνο για πνεύμα αυτοθυσίας

Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 16:28
A- A A+

Να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε από τους συμπατριώτες του ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη πολιτικού θύματος του φασισμού.

«Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας», δήλωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «όλοι θα είναι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας και καινοτόμο διάθεση, αντιμετωπίζοντας και δύσκολες επιλογές που μπορεί να παρουσιάζονται ως μη δημοφιλείς».

Σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», 20 «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη, κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή η κίνηση θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό την κυβερνητική κρίση.

Παρά ταύτα, πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε: Κάναμε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και η κυβέρνησή μας, χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο».

«Η επιστολή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις εκ μέρους όλων των εταίρων μας, αλλά και του προέδρου Ομπάμα. Όσοι δεν στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή και τη Γερουσία, πάντως, θα πρέπει να θεωρηθούν προδότες», πρόσθεσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον πρωθυπουργό. Από την Τρίτη, αρχίζουν στη Βουλή οι ψηφοφορίες, με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα ο οικονομικός ισολογισμός του δημοσίου του 2010 και αμέσως μετά, τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή