Γραπτές δεσμεύσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί ο Επίτροπος για την οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως αντέδρασε έντονα, θέτοντας θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, με την επισήμανση πως έχουν δοθεί ήδη προφορικές δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να δείχνουν ότι βαίνουν προς κατάληξη στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου για τον πρωθυπουργικό θώκο.
Το ζήτημα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται οι γραπτές δεσμεύσεις επί του νέου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ανέκυψε μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι δεσμεύσεις αυτές τίθενται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου βάσει του προηγούμενου προγράμματος στήριξης της χώρας μας. Πρόσθεσε πάντως πως δεν έχει τεθεί κάτι άλλο ως προϋπόθεση.
Επιμένει σε προφορικές δεσμεύσεις ο Αντ. Σαμαράς
Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με γραπτή δήλωση τόνιζε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολι Ρεν: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του κ. Σαμαρά, ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν επέμεινε στο αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση αν η Ευρωζώνη ζητεί έγγραφες δεσμεύσεις από το νέο Πρωθυπουργό της υπό συγκρότηση κυβέρνησης ή και από τους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανέφερε πως οι 17 ζητούν γραπτές δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία προεκλογικά.
Η ΝΔ επανήλθε με νέα δήλωση, διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, επισημαίνοντας πως το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Μαραθώνιες διαβουλέυσεις
Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Reuters ανέφερε το απόγευμα πως οι συνομιλίες για τον κ. Παπαδήμο βρίσκονται στο τελικό στάδιο ώστε να αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης, ενώ απομένει να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες.
«Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για τον κ. Παπαδήμο. Νομίζω ότι κοιτάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες», δήλωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Tο μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα πρόσωπα με τα οποία γίνονται επαφές για να αναλάβουν κομβικούς ρόλους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα και αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας προσφέρουν διακομματική στήριξη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Επιπλέον ζήτησε να είναι στη διάθεσή του οι παραιτήσεις των υπουργών, «ώστε αν προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, να ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία της παραίτησης της Κυβέρνησης και να μπορέσει μετά να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμβούλιο Αρχηγών, όπου θα διαπιστωθεί άμεσα, ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για το νέο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει μια νέα Κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις κατά το χθεσινό Eurogroup, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει «να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά, για να κλειδώσουμε τα θετικά, ευεργετικά και σημαντικά κεκτημένα» της συμφωνίας του Οκτωβρίου.
Λίγο μετά τις 18.00 μετέβη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να τελειώσουν όλα σήμερα, διαφορετικά, όπως είπε, «θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».
Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι η σωτηρία της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο μέτρο που ο κ. Σαμαράς κάνει στροφή για την σωτηρία της χώρας, «καταλαβαίνω ότι πρέπει να την δικαιολογήσει, αλλά, πράττει άριστα και είμαι μαζί του και όχι με όσους αντιδρούν».
Πρόσκληση Γ.Καρατζαφέρη σε Γ.Παπανδρέου-Αντ. Σαμαρά για εξεύρεση λύσης
Συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ πρότεινε από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη προσπάθεια δημιουργίας νέας κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση, και αυτή όπως είπε, είναι «να συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό».
«Όσο το ψάχνουνε, τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος, τόσο μας κοροϊδεύει η Ευρώπη, τόσο ανασφαλής αισθάνεται ο Έλληνας» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.
Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη απόφασης σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει εκτεθειμένη σε απρόβλεπτους κινδύνους.