Εν αναμονή του νέου κυβερνητικού σχήματος

Οι τελευταίες πληροφορίες για υπουργούς, υφυπουργούς
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 07:14
UPD:15:51

Στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που δόθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

A- A A+

Στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία καταφθάνουν ένας ένας οι υπουργοί και υφυπουργοί που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επισήμως η σύνθεση της κυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται ότι παραμένει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και το υφιστάμενο επιτελείο, ενώ υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα ναυτιλίας θα αναλάβει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης.

Στις θέσεις τους θα διατηρηθούν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Θέση στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει και ο κ. Γιάννης Μουρμούρας από τη ΝΔ.

Υπουργός Αμυνας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό πιθανώς τον κ. Ραγκούση και υφυπουργό τον κ. Παναγιώτη Καράμπελα, πρώην υπαρχηγό του ΓΕΣ, ή τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, Γιώργο Γεωργίου.

Στο Υπουργείο Παιδείας ενδέχεται να παραμείνει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Αρβανιτόπουλο (στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά) και υφυπουργό την κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής αναμένεται να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας, ενώ ίσως παραμείνει στη θέση της η αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης.

Πιθανότατα, όπως μεταδίδει η ΝΕΤ, υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, με υφυπουργό την κ. Φώφη Γεννηματά, και υπουργός Υποδομών ο κ. Μάκης Βορίδης, με υφυπουργό τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Πρόταση για να αναλάβει θέση στο υπουργείο Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον τομέα του Τουρισμού φαίνεται να έχει δεχτεί ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ενώ τη θέση του υφυπουργού Υγείας θα αναλάβει πιθανότατα ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Eρωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, δεν έδωσε σαφή απάντηση, ωστόσο ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Δ. Παπαδημούλης: Υπερβολικές προσδοκίες

«Οι υποστηρικτές της λύσης Παπαδήμου και της κυβέρνησης που τον στηρίζει, προκειμένου να τον εμφανίσουν ως Μεσσία, καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες που προσκρούουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι δεν είναι απαισιόδοξος αλλά, όπως είπε, ρεαλιστής. «Αν δω την κυβέρνηση αυτή να κάνει την έκπληξη και να φέρνει δίκαιο φορολογικό σύστημα, να φορολογεί τον πλούτο και να περιορίζει τη φοροδιαφυγή, να στέλνει και κάποιον κλέφτη φυλακή, να ξεκινά μια προσπάθεια ανάταξης της διοίκησης, να απορροφά τους κοινοτικούς πόρους αποτελεσματικά, να σπάει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η σύμπραξη ενός δεξιόστροφου ΠΑΣΟΚ με τη δεξιά και την άκρα δεξιά, εδώ είμαστε με την εμπειρία μας», σημείωσε.

Επανέφερε την πρόταση για απλή αναλογική ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και πρόσθεσε: «αφού κατόρθωσαν να τα βρουν με αυτά τα υλικά Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, γιατί δεν μπορούν οι δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και της Οικολογίας και οι προοδευτικές δυνάμεις που απαγκιστρώνονται από το ΠΑΣΟΚ να ενωθούν σε ένα κοινό, μίνιμουμ ρεαλιστικό πρόγραμμα για να αποτελέσουν εναλλακτική λύση;».

ΔΗΣΥ: Η προσέλκυση επενδύσεων ο μεγαλύτερος άθλος

Ο μεγαλύτερος άθλος που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις τα επόμενα χρόνια, είναι η άμεση προσέλκυση νέων επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα στοιχεία για την εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα http://www.naftemporiki.gr/news/pstory.asp?id=2089177 .

«Γι’ αυτό», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρέπει τώρα να ξεκινήσει η άρση των αντικινήτρων και των περιορισμών στην ανταγωνιστικότητα, η άμεση προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών και ο περιορισμός της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία και η εφαρμογή πολιτικών ουσιαστικής στήριξης της απασχόλησης».

«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης και οφείλει να την αντιμετωπίσει με επιτυχία», καταλήγει το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Δημοκρατική Αριστερά: Καταψηφίζει τη νέα κυβέρνηση

Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει η νέα κυβέρνηση υπό το Λουκά Παπαδήμο, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε αργά την Πέμπτη το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δηλώνει ότι θα δώσει αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.

Αναφερόμενη στις διεργασίες των προηγούμενων ημερών για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για διελκυστίνδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με θεσμικές αποκλίσεις, η οποία -όπως αναφέρει- εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας, και με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν, εκτιμά ότι καταδεικνύεται «η αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Αυτό που επιδιώχθηκε», υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά, «ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής» και καταλήγοντας γνωστοποιεί την απόφασή της να καταψηφίσει την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή