Ιταλία: Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Η Γερμανία χαιρετίζει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 14:32
UPD:19:30
REUTERS

A- A A+

Διαβουλεύσεις για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης άρχισε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του μετά την έγκριση από την ιταλική Βουλή των οικονομικών μέτρων που έχει ζητήσει η ΕΕ και τα οποία αναμένεται να καθησυχάσουν τις αγορές.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, θα κληθεί να ανέβει στο Μέγαρο Κυρηνάλιο ο Μάριο Μόντι, που θεωρείται από όλους πλέον, ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μόντι μπορεί να παρουσιαστεί στην συνάντηση με τον Ναπολιτάνο έχοντας ήδη έτοιμη τη λίστα των υπουργών: δέκα με δώδεκα ονόματα και αυστηρά περιορισμένο, επίσης, αριθμό υφυπουργών.

Νωρίτερα πάντως ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον πρώην Επίτροπο, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, έως την άνοιξη του 2013. Από την πλευρά του ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επιβεβαίωσε ότι «περιμένει, για να εκφρασθεί οριστικά, να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Μένει να επαληθευθεί, αν η στήριξη του που θα προσφέρουν, σήμερα τα κόμματα, θα κριθεί ικανοποιητική, τόσο από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον ίδιο τον Μόντι.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μάριο Μόντι θα πρέπει να προσπαθήσει να στείλει ένα καθησυχαστικό και ισχυρό μήνυμα, πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές. Σήμερα το βράδυ, ει δυνατόν, διότι στα χρηματιστήρια της Ασίας, οι συναλλαγές, ξεκινούν πολύ νωρίτερα.

REUTERS

Ο Βεστερβέλε χαιρετίζει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε σήμερα την έγκριση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και ευχαρίστηκε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η έγκριση των μέτρων αυτών αποτελεί σημαντική συμβολή στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη, ανέφερε ο γερμανός υπουργός μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στη Φραγκφούρτη.

«Υπερήφανος» για τους χειρισμούς του ο Μπερλουσκόνι

Στο μεταξύ, μια ημέρα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, σε επιστολή του προς τον ηγέτη του κόμματος «Δεξιά» του Φραντσέσκο Στοράτσε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει «υπερήφανος» για τις ενέργειές του στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Είμαι υπερήφανος γι’ αυτά που καταφέραμε σ’ αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που σημαδεύτηκαν από μια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία διεθνή κρίση», αναφέρει ο Μπερλουσκόνι στην επιστολή του στον Στοράτσε, το κόμμα του οποίου πραγματοποιεί συνέδριο στο Τορίνο.

Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τη στιγμή που υπέβαλε παραίτηση, ο Μπερλουσκόνι δηλώνει επίσης ότι «συμμερίζεται» τις πεποιθήσεις του κόμματος (το οποίο δεν εκπροσωπείται στην Βουλή), ενώ εκφράζει την αισιοδοξία ότι «θα ξαναπάρουμε μαζί το δρόμο προς την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη σημειώνει ότι έχασα την πλειοψηφία γιατί «επικράτησε τελικά η λογική των μικροεκβιασμών και των αποστασιών, μια παλιά τακτική στην ιταλική πολιτική».

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή