Εβδομάδα προκλήσεων για τη νέα κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Λ.Παπαδήμο
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 23:12
UPD:23:15
A- A A+

Ιδιαίτερα φορτωμένη προοιωνίζεται η εβδομάδα που ξεκινά για τη νέα κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης των στελεχών της τρόικας τη Δευτέρα και εν μέσω πιέσεων από το Παρίσι και το Βερολίνο για την εφαρμογή των αποφάσεων του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαροζί, ζήτησαν την πλήρη σεβασμό των ελληνικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αυτή κατεύθυνση δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Στο μεταξύ, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Λουκά Παπαδήμο, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, αρχίζει τη Δευτέρα στις 19.00, η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων και η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, με επιστολές που απέστειλε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προς όλους τους υπουργούς, καταγράφονται ανά υπουργείο οι προτεραιότητες που απορρέουν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα στήριξης, τις προαπαιτούμενες για την καταβολή της έκτης δόσης ενέργειες και τους εφαρμοστικούς νόμους. Αντίγραφα των επιστολών κοινοποιήθηκαν στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση συνιστά η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του προϋπολογισμού, αφού πρώτα εγκριθεί και από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στο κομμάτι των δημόσιων δαπανών.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί επίσης η πρόσκληση για τη συμφωνία του PSI που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σειρά θα έχουν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υψηλά ποσοστά αποδοχής για τον Λ. Παπαδήμο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούνται στον κυριακάτικο Τύπο, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί σωστή απόφαση την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας.

Πιο αναλυτικά, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, το 72,9% θεωρεί ότι ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση».

Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο το 42,2% απάντησε «ελπίδα», το 17,4% «ηρεμία», το 8,6% «ανησυχία», το 8,5% «αδιαφορία», το 7,5% «οργή» και το «5,4%» απαισιοδοξία και φόβο.

Στη δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής και στο ερώτημα «πώς κρίνετε την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας;» θετική απάντηση έδωσε το 55,6%, ενώ μάλλον θετικά απαντά το 23,5% δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό 79,1% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης.

Tέλος, σε δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, το 75% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας, ενώ το 61,7% υποστηρίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,8% και το ΠΑΣΟΚ 11,9%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή