«Μία άλλη Ιταλία» αντιπροσωπεύει ο οικονομολόγος Μάριο Μόντι, εντολοδόχος πρωθυπουργός από χθες, επισημαίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος που βλέπει στην τεχνοκρατική κυβέρνηση την οποία είναι έτοιμος να σχηματίσει «αλλαγή εποχής».
«Οι τόνοι και η επισημότητα» που επικράτησαν στην διάρκεια του διορισμού του Μόντι στο προεδρικό μέγαρο «δείχνουν μια αλλαγή εποχής και όχι μόνο στην κυβέρνηση: τέλος τα χαμόγελα, μεγάλη ανησυχία, αλλά και η πεποίθηση ότι η Ιταλία μπορεί να βγεί από την κρίση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Reppublica.
« πρόκληση της σοβαρότητας»είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore:«η ανάληψη της εξουσίας από τον Μάριο Μόντι είναι χαρακτηριστική της μετάβασης που πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα σε λίγες ώρες: είναι μια εικόνα που παραπέμπει σε μια άλλη Ιταλία: από την Ενωση, η μεγάλη Ιταλία βρίσκει τον ιστορικό της προορισμό και την ταυτότητά της».
Για την Corriere della Sera, «ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του προγράμματος της ευρείας συμμαχίας που ελπίζουμε ότι θα γεννηθεί στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι η δικαιοσύνη στις μεταρρυθμίσεις».
«Οσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η δικαιοσύνη, τόσο περισσότερο αποδεκτές θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις από τους πολίτες. Και όσο πιο δίκαιες είναι, τόσο ευρύτερη θα είναι η πλειοψηφία που θα στηρίξει την κυβέρνηση», τονίζει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα La Stampa επισημαίνει τη «συλλογική ευθύνη» των Ιταλών στην σημερινή κρίση: «τώρα ακούμε να μιλούν για εθνική απελευθέρωση σαν να έπεσε ένας δικτάτορας ο οποίος από μόνος του κατέστρεψε τη χώρα, υπάρχει ευθύνη, όχι μόνο ατομική, αλλά και συλλογική για τη σημερινή οικονομική κατάσταση».
«Δεν έχει έρθει το τέλος» για τον Καβαλιέρε, προειδοποιεί η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι, Il Giornale, ο βασικός αρθρογράφος της οποίας Βιτόριο Φέλτρι περιγράφει τον νέο πρωθυπουργό ως ένα απλό λογιστή.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος είχε ηγηθεί της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης τεχνοκρατών στη χώρα την περίοδο 1993/94, τόνισε πως ο διορισμός του Μόντι «είναι μια προσπάθεια σωτηρίας μιας χώρας που δεν της αξίζει η κατάσταση κατωτερότητας και υποτέλειας στην οποία βρέθηκε εξαιτίας μιας πολιτικής, η οποία ήταν καταδικασμένη να αποτύχει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ