Γ. Παπανδρέου: Νέο κεφάλαιο με την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

«Διακυβεύεται η συμμετοχή μας στο ευρώ»
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 19:59
UPD:23:58

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας πως αν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είχαν γίνει σήμερα δεν θα ήμασταν όρθιοι.

A- A A+

«Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται με μια ποιοτική διαφορά: ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας πως αν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είχαν γίνει σήμερα δεν θα ήμασταν όρθιοι. «Εδωσα όλο μου το είναι και με την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης ανοίγει ένα νέα κεφαλαιο» σημείωσε.

Προειδοποίησε πάντως πως «ο πόλεμος δεν τελείωσε, μάλιστα ίσως βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή ... Αν φανούμε αδύναμοι, θα χαθούν οι θυσίες, αλλά θα δούμε την έξοδό μας από το ευρώ».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για διενέργεια δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι έθεσε εν αμφιβόλω τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, η οποία -όπως τονισε- σήμερα είναι πιο ασφαλής από ποτέ.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε και την κριτική κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση. «Ας είχαν το θάρρος να στηρίξουν τη διενέργειας δημοψηφίσματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος έδωσε μάχη ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα, πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση «έχει το χρέος και την ευκαιρία να εμπεδώσει στη χώρα την αυτοπεποίθησή της, να κτυπήσει την αδιαφάνεια, την αδικία, την φοροδιαφυγή, να εξασφαλίσει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με κοινές μετοχές και όχι σε βάρος του ελληνικού λαού. Να εξυγιάνει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου πολλές επιχειρήσεις επιβιώνουν με εκβιασμούς, να κτυπήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση της τεράστιας σπατάλης με ηλεκτρονικές προμήθειες».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε την τοποθέτηση δύο βασικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας ως ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων στα μείζονα εθνικά θέματα. Με δεδομένη την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως «όποια κι αν είναι η απόφαση, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί και θα πρέπει μόνοι μας να το λύσουμε». Είναι ιστορική ευκαιρία να λάβει πρωτοβουλίες αυτή η κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη αργότερα, με πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αν και «η επιθετική προσέγγιση του κ. Γκρούεφσκι, αφήνει εύλογη αμφιβολία για τις προθέσεις του».

ΠΑΣΟΚ

Ανέφερε ακόμη πως τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συναποφασίσουν για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και να λάβουν υπόψη τους την πρόβλεψη για συνάντηση κορυφής με το Ισραήλ εντός του 2012, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ακόμη πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

Τέλος, υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε εκφραστεί αρνητικά για συγκεκριμένες αποφάσεις της Ε.Ε. και κατηγόρησε τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης για «υπόκωφο ρατσισμό και προκατάληψη». «Όταν χτυπήσει η κρίση τις πόρτες της Γαλλίας και του Βελγίου, τι θα λένε; Δεν φταίνε οι λαοί, αλλά το έλλειμμα δημοκρατίας, που επιτρέπει σε άνομα συμφέροντα να αιχμαλωτίζουν την πολιτική. Απέναντι στις αγορές δεν αρκούν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλλει στην παγκόσμια οικονομία κανόνες, κτυπώντας τα cds, περιορίζοντας την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης» είπε. Τόνισε την ανάγκη να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επισημαίνοντας πως «είναι ατελέσφορο οι χώρες με σημαντικά προβλήματα χρέους να προωθούν μόνον τη μείωση των ελλειμμάτων, αν η Ε.Ε. δεν προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές που θα κάνουν την Ευρώπη ανταγωνιστική, όχι λόγω φτήνιας αλλά ποιότητας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή