Πάουελ : Να μην επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ πριν το ψήφισμα

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 10:49
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε χθες το βράδυ από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, να αναβάλουν την πιθανή επιστροφή τους στο Ιράκ, έως ότου ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, απόφαση, που θα ορίζει ένα νέο καθεστώς επιθεωρήσεων.

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε στη διάρκεια εκπομπής του δικτύου PBS, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ, ότι, σημειώθηκε πρόοδος στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών στη Βιέννη, με τους Ιρακινούς για τους τρόπους επανάληψης των επιθεωρήσεων μετά από διακοπή τεσσάρων ετών.

Ο Πάουελ εξήρε τις προσπάθειες του επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου, επαλήθευσης και επιθεώρησης του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, να συγκροτήσει μια ομάδα επιθεωρητών έτοιμη να μεταβεί στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Πάουελ, όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, πρέπει να περιμένουν να δουν «πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός των προσεχών δυο εβδομάδων», με την πιθανή ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας ή περισσοτέρων αποφάσεων, οι οποίες θα καθορίσουν τη γραμμή πλεύσης απέναντι στη Βαγδάτη.

Χθες, ο κ. Μπλιξ δήλωσε στη Βιέννη, ότι οι Ιρακινοί «κάνουν ό,τι καλύτερο για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας». Ο Πάουελ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα καθεστώς επιθεωρήσεων που δεν θα αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και καθυστερήσεις.

«Οι επιθεωρητές (του ΟΗΕ) πρέπει να μπορέσουν να μεταβούν παντού, οποιαδήποτε στιγμή, να μιλήσουν με όποιον θελήσουν και να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που θέλουν να δουν για να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει», τόνισε ο Πάουελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή