Στα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» το βραβείο LUX

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 12:01

Σκηνή από την ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» που απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2011

A- A A+

Το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2011 απέσπασε η ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», του Γάλλου σκηνοθέτη Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), Γέρζι Μπούζεκ, απένειμε το βραβείο στον Γάλλο παραγωγό, σε επίσημη τελετή στην αίθουσα της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Οι άλλες δύο φετινές φιναλίστ ήταν η ταινία «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και η ταινία «Play» του Ρούμπεν Έστλουντ. Ο Γέρζι Μπούζεκ, κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου, δήλωσε ότι «το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ε.Κ., αποτελεί μία υπενθύμιση ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από αυτά που μας χωρίζουν. Το βραβείο, μας υπενθυμίζει ότι αξίζει να αγωνιζόμαστε για τις αξίες, τις ελευθερίες και τις αυτοκριτικές που μοιραζόμαστε. Το βραβείο, μας υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές ταινίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μη ευρωπαϊκές παραγωγές».

Το κινηματογραφικό βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο σε ταινίες που προβάλλουν τις αξίες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την ευρωπαϊκή πολυπολιτισμικότητα ή πραγματεύονται τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η νικήτρια ταινία του φετινού βραβείου LUX, θα λάβει χρηματοδότηση από το Ε.Κ., ύψους 90.000 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους υποτιτλισμού της σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της προσαρμογής της για τις ανάγκες όσων έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής.

Προτεινόμενα για εσάς