Ε.Ε.: Οι μικροί κινηματογράφοι στην ψηφιακή εποχή

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 12:40

A- A A+

«Ο ψηφιακός εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός για τους μικρούς ανεξάρτητους κινηματογράφους, που πασχίζουν να ακολουθήσουν την ψηφιακή επανάσταση»,αναφέρει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) που ψηφίστηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Το ψήφισμα προβλέπει, επίσης, ειδικές επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για να βοηθήσει τους κινηματογράφους να επενδύσουν στην παραγωγή, την αρχειοθέτηση τρισδιάστατων προβολών, HDTV ή Blue-Ray τεχνολογίας.

Η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ., Ντόρις Πακ, δήλωσε ότι «Το κόστος της ψηφιοποίησης μπορούν να επωμιστούν οι μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες. Όμως, οι ιδιοκτήτες μικρών ανεξάρτητων κινηματογραφικών αιθουσών δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη αυτή, και είναι αυτές ακριβώς οι μικρές αίθουσες που είναι σημαντικές για την πολιτισμική ποικοιλομορφία».

Επένδυση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές επιχορηγήσεις για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο θα πρέπει να προάγουν την ποικιλομορφία στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή και το κινηματογραφικό δίκτυο, ως μέσα προώθησης των ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια εφάπαξ αύξηση των κρατικών ενισχύσεων και επιπλέον χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. και του νέο προγράμματος MEDIA. Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην υποστήριξη της ψηφιοποίησης της παραγωγής και της αλυσίδα διανομής των ευρωπαϊκών κινηματογράφων.

Προώθηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς

«Η βασική πρόκληση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σήμερα είναι να «οδηγήσει» το κοινό σε μικρούς ανεξάρτητους κινηματογράφους σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά και θα πρέπει να βοηθηθούν για να ακολουθήσουν την τεχνολογική πρόοδο», τονίζουν, επίσης, οι ευρωβουλευτές.

Στο ψήφισμα -το οποίο υιοθετήθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 46 αποχές-, υπογραμμίζεται, επίσης, η σημασία της ψηφιακής αρχειοθέτησης για τη διατήρηση και προβολή της εθνικής και ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς