Απαντήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν ζητεί η ΙΑΕΑ

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 14:13
UPD:14:19
ΕPA/ROLAND SCHLAGER

A- A A+

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να στείλει αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Ιράν εν μέσω ανησυχιών περί προσπαθειών για το σχεδιασμό ατομικής βόμβας.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι έγραψε στον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αυτό το μήνα και πρότεινε την επίσκεψη, με σκοπό να συζητηθούν ζητήματα που ήγειρε η τελευταία έκθεση της IAEA για το Ιράν.

Η έκθεση της περασμένης εβδομάδας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν έχει διεξάγει έρευνες και πειράματα που σχετίζονται με την απόκτηση της δυνατότητας να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και ότι οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να συνεχίζονται.

«Η πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων είναι μία από τις κύριες αποστολές της ΙΑΕΑ. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, αποκτήσαμε επιπλέον πληροφορίες που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πυρηνικού προγράμματος τους Ιράν και αυξάνουν τις ανησυχίες μας για πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις», δήλωσε ο Αμάνο.

«Ελπίζω ότι μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα η κατάλληλη ημερομηνία. Είναι σημαντικό η όποια τέτοια αποστολή να σχεδιαστεί και να εξετάσει τα ζητήματα που περιέχονται στην έκθεσή μου», ανέφερε ο Αμάνο μιλώντας στο συμβούλιο των κυβερνητών της IAEA στη Βιέννη.

«Ζητώ από το Ιράν να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση και να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις όσον αφορά τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος», ανέφερε, σύμφωνα με αντίγραφο της δήλωσής του στο συμβούλιο των κυβερνητών της IAEA, το οποίο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι έξι δυτικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση ενός σχεδίου απόφασης της διήμερης συνεδρίασης του ανωτάτου οργάνου της IAEA, που θα εκφράζει ανησυχία για τις δραστηριότητες του Ιράν και θα καλεί τη χώρα να συνεργαστεί με την διεθνή Υπηρεσία.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν διαμαρτυρηθεί για την έκθεση λέγοντας ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα και το γεγονός ότι μαζί με τις άλλες δυνάμεις είναι τώρα έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο έγινε δεκτό ευμενώς από δυτικούς διπλωμάτες. Η απόφαση «θα διατηρήσει την πίεση στο Ιράν», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Το κείμενο καλεί το Ιράν να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που εγείρει η έκθεση Αμάνο και τον ίδιο να ενημερώσει το συμβούλιο των κυβερνητών της IAEA στην επόμενη σύνοδό του τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να παραπέμπει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή