Μεμονωμένα επεισόδια στις πορείες για το Πολυτεχνείο

Αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο ΑΠΘ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 17:15
UPD:18/11/2011 00:23

A- A A+

Μεμονωμένα επεισόδια σημάδεψαν την πορεία στην Αθήνα για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία, σε γενικές γραμμές εξελίχθηκε ομαλά, και φέτος, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, έλαβε έντονα αντιμνημονιακό χαρακτήρα.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πατησίων περί τις 4 το απόγευμα με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην κεφαλή, σημαία που κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ.

Ακολούθησε ο κύριος όγκος της πορείας. Προηγούνταν οι αντιστασιακές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων μόλις έφτασαν στην οδό Γεωργίου Α συνάντησαν φραγμό των ΜΑΤ και εμπόδισαν να συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση προς στιγμήν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές, εξάλλου, με τη σημαία είχαν φτάσει ήδη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν.

Ενταση υπήρξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με την Ακαδημίας, όταν ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ και αυγά στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν προς το μέρος των αντιεξουσιαστών, με αποτέλεσμα να «σπάσει» στα δύο η πορεία. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έγιναν τρεις συλλήψεις.

Στις 6 το απόγευμα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν κατά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων στην Πλατεία Μαβίλη.

Στη συνέχεια άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών χωρίστηκαν σε ομάδες και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο, νεράντζια και άλλα αντικείμενα. Επιπλέον, έβαλαν φωτιές σε κάδους με σκουπίδια και σχημάτισαν οδόφραγμα στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Στη διάρκεια των οδομαχιών στην πλατεία Μαβίλη έπιασε φωτιά περίπτερο ανακύκλωσης.

REUTERS

Λίγα μέτρα πιο πάνω στην αμερικανική πρεσβεία, η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους, προκειμένου να απωθηθούν οι αντιεξουσιαστές.

Ζημιές προκλήθηκαν από κουκουλοφόρους σε μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων στο σταθμό του μετρό της Πανόρμου.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 90 άτομα και συνελήφθησαν 13 για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άλλα αδικήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό πως ένας από τους συλληφθέντες κρατείται φρουρούμενος σε Νοσοκομείο, διότι στην προσπάθειά του να αποφύγει την σύλληψη, για φθορές σε ξένα αντικείμενα, πήδησε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματισθεί. Όμως, λόγω του τραυματισμού του, με εντολή εισαγγελέα, έπαυσε να κρατείται, διότι δεν μπορεί να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία. Επίσης, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν 14 αστυνομικοί.

ΜΑΤ μπήκαν στο ΑΠΘ

Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ολοκληρωνόταν η καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στην οδό Εγνατία, με κατεύθυνση την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μικρή ομάδα ατόμων αποσπάστηκε από το μπλοκ και εκτόξευσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ και στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου, αλλά και μπροστά από τη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης, την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχωρούσε.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στους χώρους του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο διμοιρίες καταδίωξαν νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Εγνατία (στο ύψος της ΔΕΘ) και μπήκαν στο πανεπιστήμιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Μάλιστα, οι αστυνομικοί, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νέο νόμο, που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, προχώρησαν και σε μια προσαγωγή, ενώ μόλις η κατάσταση εκτονώθηκε αποχώρησαν από το ΑΠΘ.

Επεισόδια και στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην πόλη, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας επιχείρησε να προκαλέσει φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Αγίου Ανδρέου. Αμέσως επενέβησαν διμοιρίες των ΜΑΤ και έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι αντεξουσιαστές «απάντησαν» με ρίψη βόμβας μολότοφ.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν, αφότου ολοκληρώθηκε η πορεία. Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ομάδες των αντεξουσιαστών πετούσαν βόμβες μολότοφ και κροτίδες, ενώ έβαζαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους αντεξουσιαστές από το κέντρο, ενώ έκαναν και προσαγωγές.

Mικρής έκτασης επεισόδια και στη Λάρισα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λάρισα μετά την ολοκλήρωση των δύο πορειών που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα νεαρών που φορούσαν κουκούλες και κράνη, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ιατρικής Σχολής στην Πλατεία Ταχυδρομείου και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, ενώ αφαίρεσαν και κομμάτια μάρμαρου από την πλατεία. Στο στόχαστρο, αλλά ανεπιτυχώς, μπήκε και το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αστέριου Ροντούλη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν αντιμέτωπες με τους ταραξίες κάνοντας και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ενώ έγιναν και συλλήψεις ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ανάλογη εικόνα και στο Ηράκλειο

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επίσης έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια κατά τη διάρκεια του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μετά το τέλος της πορείας άγνωστοι έσπασαν τζαμαρία στο Δικαστικό μέγαρο καθώς και σε δύο καταστήματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή