Συναγερμός για πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά του Ρίο ντε Τζανέιρο

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 11:20
UPD:12:28

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια περιορισμένη διαρροή πετρελαίου που εύκολα θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Τις αρχές της Βραζιλίας ωστόσο θορύβησαν οι ενδείξεις ότι η διαρροή από κοίτασμα της αμερικανικής Chevron είναι έως και δεκαπλάσια απ' όσο υπέθεταν.

A- A A+

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια περιορισμένη διαρροή πετρελαίου που εύκολα θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Τις αρχές της Βραζιλίας ωστόσο θορύβησαν οι ενδείξεις ότι η διαρροή από κοίτασμα της αμερικανικής Chevron είναι έως και δεκαπλάσια απ' όσο υπέθεταν.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσός υποστήριζε αρχικά ότι η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί σε απόσταση 120 χιλιομέτρων ανοιχτά της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, οφείλεται στο ισοδύναμο περίπου 400 - 650 βαρελιών πετρελαίου που διέρρευσαν από κοίτασμά του. Επικαλούμενη εικόνες από δορυφόρο, η περιβαλλοντική οργάνωση Skytruth διέψευσε τη Chevron λέγοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη.

Οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές διαβεβαιώνοντας ότι η μόλυνση δεν κινείται προς τις ακτές της Βραζιλίας, ενώ και ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα, από το οποίο υπήρξε διαρροή, έχει έκτοτε σφραγιστεί με τσιμέντο, όπως επιβεβαίωσαν υποβρύχιες εικόνες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας Έντισον Λομπάο δεσμεύτηκε να επιβάλει «σκληρή τιμωρία», εάν διαπιστωθεί ότι η Chevron δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τη διαρροή. «Αυτό που μας ανησύχησε περισσότερο είναι η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της επιχείρησης και η απόπειρά της να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής», δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου για το θέμα.

Η Chevron είχε αρχικά ενημερώσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας ότι στην περιοχή έστειλε 18 πλοία για να αναλάβουν την επιχείρηση καθαρισμού. Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, ελικόπτερα της ομοσπονδιακής αστυνομίας που μετέβησαν στο σημείο βρήκαν μόνο ένα σκάφος. «Οι πληροφορίες που είχαμε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του περιβαλλοντικού τμήματος της αστυνομίας, ζητώντας εξηγήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ανοιχτά της Βραζιλίας έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα που περιέχουν δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τα οποία θα μπορούσαν να καθιστούν τη χώρα μία εκ των πέντε μεγαλύτερων παραγωγών. Μέχρι στιγμής ωστόσο η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έχει αναλωθεί περισσότερο στο πώς θα πρέπει να μοιραστούν τα έσοδα στις πολιτείες της Βραζιλίας και λιγότερο στους κινδύνους των υπεράκτιων γεωτρήσεων για το περιβάλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή