Ιδιο έργο και στη Βουδαπέστη

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 20:06

A- A A+

Το φιορίνι έσπασε το ρεκόρ των 317 στην ισοτιμία με το ευρώ, αντί της συνήθους διακύμανσης των 260-280, οι μετοχικές αξίες βυθίστηκαν, τα ουγγρικά κρατικά ομόλογα κινδυνεύουν να βρεθούν από στην κατηγορία των "σκουπιδιών" των οίκων αξιολόγησης, το χρέος αυξήθηκε στο 82% του ΑΕΠ και η Βουδαπέστη μπήκε στη σειρά για το ΔΝΤ.

Παρά τις αντίθετες, μέχρι τώρα, διακηρύξεις του πρωθυπουργού της, Βίκτορ Ορμπάν, πως η χώρα του δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουγγαρία άρχισε συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως μια συμφωνία με τους χρηματοδότες αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που πέρυσι είχε καταγγείλει μια συμφωνία του 2008 με το ΔΝΤ ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζει πως η Βουδαπέστη θέλει να πετύχει μια νέα μορφή συμφωνίας, που θα προστατεύει τη χώρα από τη μετάδοση της κρίσης χρέους, χωρίς απώλεια της οικονομικής της κυριαρχίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο Σοσιαλιστής Φέρεντς Τζιούρτσιανι, εκτίμησε πως "εφόσον ο Βίκτορ Ορμπάν επιθυμεί να διασώσει τουλάχιστον τον εαυτό του, θα πρέπει να προχωρήσει τώρα σε κυβερνητικές αλλαγές... εάν χάσει κι άλλο πολύτιμο χρόνο, δεν αποκλείεται σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή