Καμπότζη: Αρχισε η δίκη τριών ανώτατων στελεχών των Ερυθρών Χμερ

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 13:24

Αρχισε σήμερα στην Πνομ Πενχ η δίκη των τριών πλέον υψηλόβαθμων επιζήσαντων αξιωματούχων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

A- A A+

Αρχισε σήμερα στην Πνομ Πενχ η δίκη των τριών πλέον υψηλόβαθμων επιζήσαντων αξιωματούχων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Οι τρεις κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για τους Νούον Τσέα, γνωστό και ως Αδελφός Νούμερο Δύο, δεξί χέρι του ανώτατου ηγέτη Πολ Ποτ, Χιέου Σαμφάν, πρώην αρχηγό του κράτους και Ιένγκ Σάρι, πρώην υπουργό Εξωτερικών. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Μία εκ των εισαγγελέων, η Τσία Λίανγκ, αναφέρθηκε ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε λεπτομέρειες για μία σειρά εγκλημάτων, ανάμεσά τους ο εξαναγκασμός σε γάμο, οι θρησκευτικές διώξεις και ανθρωποκτονίες υπό το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ (1975-79),

Στην αρχική της αγόρευση η Λίανγκ είπε ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει πως το επιτελείο των Ερυθρών Χμερ ενήργησε «αυστηρά με βάση τις εντολές και την πολιτική των κατηγορούμενω»" όταν πραγματοποιούσε τις μαζικές παραβιάσεις και ότι οι ηγέτες τους ήταν απολύτως ενήμεροι του τί συνέβαινε.

Οπως είπε η ίδια, οι Ερυθροί Χμερ «είχαν απλά στερήσει κάθε αξία από την ανθρώπινη ζωή». Το καθεστώς «είχε μετατρέψει τη Καμπότζη σε μαζικό στρατόπεδο δούλων, καθιστώντας ένα ολόκληρο έθνος σε κατάσταση κρατουμένων που ζούσαν σε ένα σύστημα βαναυσότητας που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1975 και 1979, είτε επειδή εκτελέστηκαν, είτε από εξάντληση, πείνα ή βασανιστήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή