Μεγάλη νίκη, μικρά περιθώρια ελιγμών

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 19:59

A- A A+

Ο Μαριάνο Ραχόι ζητούσε μαζική στήριξη από τους ψηφοφόρους κι εκείνοι του πρόσφεραν μια άνετη πλειοψηφία. Αν προστεθούν και τα αποτελέσματα για τους δήμους και τις αυτονομίες, κανείς από τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό μέγαρο δεν είχε συγκεντρώσει τόσες εξουσίες. Και, παραδόξως, κανείς δεν είχε τόσο μικρό περιθώριο ελιγμών.

Τις τελευταίες ημέρες, κι ύστερα από τις σφοδρές επιθέσεις των αγορών, ο Ραχόι επαναλάμβανε ότι δεν αρέσει στους Ισπανούς να τους λένε απ’ έξω τι πρέπει να κάνουν. Oπως σημειώνει, όμως, ο Χεσούς Θεμπέριο στην «Ελ Παΐς», πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που απαιτεί η Ευρώπη. Με εξαίρεση την αύξηση των φόρων, που έχει αποκλειστεί, το πρόγραμμα αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα πρόγραμμα λιτότητας.

Η αοριστία των διακηρύξεων του Ραχόι δεν του κόστισε στις κάλπες, καθώς η αποτυχία του Θαπατέρο στη δεύτερη θητεία του στέρησε από τους σοσιαλιστές οποιαδήποτε δυνατότητα διεκδίκησης μιας νέας ευκαιρίας. Ομως η επιτυχημένη αυτή εκλογική στρατηγική δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για μια ακόμη ημέρα. Οι πολίτες, τόσο αυτοί που τον ψήφισαν όσο και οι υπόλοιποι, πρέπει να πληροφορηθούν το ταχύτερο τα μέτρα που ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος τόσο καιρό τους έκρυβε. Αλλά, και οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν καμιά ανοχή στον νέο πρωθυπουργό.

Οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Ραχόι αρκετές ψήφους για να τον θωρακίσουν απέναντι στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που θα μπορούσε να προβάλει η άκρα δεξιά η οποία φιλοξενείται στο Λαϊκό Κόμμα, αλλά και να του επιτρέψουν να συγκροτήσει την ισχυρή κυβέρνηση που έλεγε ότι θέλει. Μεγάλη σημασία θα έχει η επιλογή του προσώπου του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να εκπληρώσει και την υπόσχεσή του να επιδιώξει μια μεγάλη εθνική συναίνεση σε τομείς, όπως η δημόσια υγεία.

Ο Μαριάνο Ραχόι καλά θα κάνει να επιδιώξει να συναντήσει τους ευρωπαίους ομόλογούς του, και κυρίως την καγκελάριο Μέρκελ, πριν ακόμη συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά την εκλογή του Ραχόι, τα κόμματα της κεντροδεξιάς θα κατέχουν τις 24 από τις 27 έδρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ιδεολογική αυτή σύγκλιση θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του. Ο φόβος μπροστά στις περικοπές του Ραχόι φάνηκε να είναι μικρότερος από την οργή για τα πέντε εκατομμύρια των ανέργων. Θα ήταν θλιβερό όμως αν οι σοσιαλιστές ξεκινούσαν τώρα ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντί να ασκήσουν το έργο της αντιπολίτευσης που τους ανέθεσαν επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στη Βουλή θα συγκατοικεί ένα ισχυρό Λαϊκό Κόμμα με αρκετούς ακόμη σχηματισμούς και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν θα έχουν αρκετές ψήφους για να επιβάλουν μια συνταγματική μεταρρύθμιση χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πηγή: El Pais, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή