Ο Ιησούς, ο Μαρξ και ο Ορτέγκα

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2001 18:27

A- A A+

Ο 73χρονος Ενρίκε Μπολάνος, υποψήφιος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος προηγείται κατά 7,65% του αντιπάλου του Ντανιέλ Ορτέγκα του Μετώπου των Σαντινίστας στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της Νικαράγουας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Mε καταμετρημένες τις ψήφους από το 5% των εκλογικών τμημάτων ο Μπολάνος συγκεντρώνει ποσοστό 53% και ο Ορτέγκα 45,35%.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εκλογές θα κριθούν στο νήμα, ενώ αρκετές δημοσκοπήσεις έφεραν τον Ορτέγκα φαβορί για την προεδρία.

Ο κομαντάντε της επανάστασης των Σαντινίστας που ανέτρεψε, το 1979, την άγρια δικτατορία του Σομόζα, κερδίζοντας τις καρδιές των αριστερών, γεύεται, όπως όλα δείχνουν, τη δεύτερη εκλογική του ήττα από το 1990. Ο Ορτέγκα οδηγεί σήμερα ένα αμερικλανικό τζιπ και μία Μερσεντές. Ο πρόεδρος που επί μία δεκαετία αψήφισε το εμπάργκο του Ρόναλντ Ρίγκαν και κέρδισε τον πόλεμο εναντίον των κόντρας -μισθοφόροι των ΗΠΑ- ήταν πέρυσι προσκεκλημένος στη δεξίωση για την 4η Ιουλίου στην αμερικανική πρεσβεία στη Μανάγκουα.

Ο Ορτέγκα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, δήλωνε ότι εμπνέεται από τον Ιησού και το Μαρξ, αλλά έχει δεχθεί τις πραγματικότητες της οικονομίας της αγοράς.

«Εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, όχι δογματικά», διαβεβαίωνε τους οπαδούς του.

Οι Σαντινίστας, στις εκλογές του 1990 και του 1996 ηττήθηκαν από τις συντηρητικές δυνάμεις και την προεδρία ανέλαβαν αντίστοιχα, η Βιολέτα Τσαμόρο και ο Αρνόλντο Αλεμάν. Στη διάρκεια της θητείας των δύο τελευταίων ενισχύθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί, αλλά η Νικαράγουα υποβιβάστηκε στην τρίτη θέση της λίστας των φτωχότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, μετά την Αϊτή και την Ονδούρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή