Ομπάμα: Το Ιράν διάλεξε το δρόμο της απομόνωσης

Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων γύρω από την Τεχεράνη
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 07:24
UPD:09:49

Το Ιράν διάλεξε το δρόμο της απομόνωσης, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας τις νέες αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

A- A A+

Το Ιράν διάλεξε το δρόμο της απομόνωσης, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας τις νέες αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς αποκλείουν το Ιράν από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα. «Όλος ο τραπεζικός τομέας του Ιράν -συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικης Τράπεζας της χώρας- αποτελεί κίνδυνο για τις κυβερνήσεις ή για όποιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει συναλλαγές με τις ιρανικές τράπεζες», υποστήριξε και επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να αναζητά τρόπους προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στον ενεργειακό και τον πετρελαϊκό τομέα θα περιλαμβάνουν και όποιον βοήθησε τη χώρα να διευρύνει τους πόρους της από την εκμετάλλευση των πετρελαίων της.

Υποστηρίζοντας ότι το Ιράν είναι η κυρίαρχη ανησυχία για «ξέπλυμα χρήματος», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα και κατά όποιων ξένων τραπεζών ή επιχειρήσεων έχουν συναλλαγές με το Ιράν, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «περιμένουν, τις προσεχείς ημέρες, και από άλλες χώρες συμμάχους να ανακοινώσουν περαιτέρρω κυρώσεις».

Προηγήθηκε επιστολή της Γαλλικής Προεδρίας προς τους ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, καθώς επίσης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία το Παρίσι ζητούσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής κεντρικής τράπεζας και την αναστολή της αγοράς πετρελαίου.

«Οσο το Ιράν εξακολουθεί να ακολουθεί αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι, οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν, είτε σε συνεργασία με τους συμμάχους της, είτε με μεμονωμένες αποφάσεις της, να απομονώνουν το Ιράν», διεμήνυσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας, που υπογράμμισε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης είναι απαράδεκτες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2095760 .

Από την πλευρά της η Τεχεράνη υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις δεν θα έχουν κανέναν αντίκτυπο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2095774 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή