Μπαχρέιν: «Υπερβολική χρήση βίας» στην καταστολή των διαδηλώσεων

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 17:43

A- A A+

Οι αρχές του Μπαχρέιν χρησιμοποίησαν «υπερβολική βία», συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων του περασαμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον Αμερικανο-αιγύπτιο ειδικό σε νομικά θέματα Σερίφ Μπασιούνι, σχηματίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν πριν από πέντε μήνες, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν οι κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της καταστολής.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες ασφαλείας της κυβέρνησης του Μπαχρέιν κατέφυγαν σε υπερβολική και μη αναγκαία βία», δήλωσε ο Μπασιούνι στη διάρκεια ομιλίας του στο παλάτι, προσθέτοντας ότι πολλοί κρατούμενοι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακοποίησης.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αναταραχές του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, όταν μέλη της σιιτικής πλειονότητας της χώρας βγήκαν στους δρόμους εναντίον της βασιλικής οικογένειας και της ελίτ, που απαρτίζεται από σουνίτες.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της επιτροπής, ο βασιλιάς Χαμάντ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να μην επαναληφθούν αυτά τα οδυνηρά γεγονότα» και υποσχέθηκε να απολύσει τους αξιωματούχους που είχαν καταχραστεί την εξουσία τους.

Παράλληλα, η έκθεση δεν βρήκε ξεκάθαρες ενδείξεις που να συνδέουν το Ιράν με τις αναταραχές, όπως είχαν καταγγείλει στο παρελθόν αξιωματούχοι στο Μπαχρέιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή