Μαθήματα από τη συντριβή των Ισπανών Σοσιαλιστών

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 20:21

A- A A+

Στην Ισπανία, γράφει ο Μπερνάρ Γκετά στη «Λιμπερασιόν», η Αριστερά δεν έχασε μόνο μια εκλογική αναμέτρηση. Γνώρισε τη συντριβή, καθώς δεν έβρισκε πια τίποτα να πει, να κάνει ή να προτείνει. Το ότι σημείωσε την Κυριακή ποσοστό κατά 16 μονάδες μικρότερο εκείνου της Δεξιάς δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν είδε εγκαίρως τη φούσκα των ακινήτων να μεγαλώνει, μια φούσκα, που όταν έσκασε έστειλε στην ανεργία έναν στους πέντε Ισπανούς.

Η συντριβή της οφείλεται κυρίως στο ότι η κρίση αιφνιδίασε πλήρως τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι φάνηκαν ανίκανοι να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο από το να μειώσουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τις δαπάνες, προτού αναγγείλουν πρόωρες εκλογές και παραδώσουν την εξουσία.

Στην Ισπανία, η Αριστερά έδειξε ότι δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίζεται στις αγορές. Ξέχασε ότι ο ρόλος της είναι να υπερασπίζεται τους πιο αδύναμους. Πίστεψε ότι προοδευτικό είναι μόνο να νομιμοποιείς τις αμβλώσεις και τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Την ίδια τύχη κινδυνεύουν να γνωρίσουν και τα άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς αδυνατούν να επεξεργαστούν ιδέες για την οικοδόμηση της αυριανής Ευρώπης. Ηδη στις 24 από τις 27 χώρες κυβερνά η Κεντροδεξιά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση φλέγεται. Οι κυβερνήσεις οδηγούν την Ενωση στην ύφεση, ξεχνώντας ότι με το να μειώνουν τις δαπάνες χωρίς να επενδύουν στο μέλλον πλήττουν απλώς την ανάπτυξη, μειώνουν τα έσοδα από τη φορολογία και αυξάνουν το χρέος.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέες οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές βάσεις, γράφει ο Γκετά. Το φάρμακο που επιβάλλει η Δεξιά στους Ευρωπαίους ίσως μια μέρα εξαλείψει την ασθένεια, στο μεταξύ όμως οι ασθενείς μπορεί να έχουν πεθάνει.

Αν τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν θέλουν να γνωρίσουν την τύχη της ισπανικής Αριστεράς μόλις αποκτήσουν και πάλι την πλειοψηφία στην Ενωση, πρέπει να διακηρύξουν αμέσως ότι θα φορολογήσουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Οτι θα κηρύξουν έναν πραγματικό πόλεμο κατά των φορολογικών παραδείσων. Οτι θα αυξήσουν τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πιο πλούσιους. Οτι θα εργαστούν για την ανάπτυξη της Ευρώπης επενδύοντας στις βιομηχανίες του μέλλοντος. Οτι θα εφοδιάσουν την ευρωζώνη με την ομοσπονδιακή δημοκρατία την οποία απαιτεί μια κοινή οικονομική πολιτική.

Πηγή: Liberation, AΠΕ-ΜΠΕ, στη φωτογραφία ο απερχόμενος Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή