Αίγυπτος: Παύση στις συγκρούσεις

Συγγνώμη για τους νεκρούς ζήτησε ο στρατός
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 10:04
UPD:10:07

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές σταμάτησαν στη διάρκεια της νύχτας, όπως μεταδίδει το Reuters, αν και οι ακτιβιστές στην Πλατεία Ταχρίρ λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο στρατός να παραδώσει την εξουσία.

A- A A+

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές σταμάτησαν στη διάρκεια της νύκτας για πρώτη φορά εδώ και μέρες, όπως μεταδίδει το Reuters, αν και οι ακτιβιστές που έχουν καταλάβει την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο στρατός να παραδώσει την εξουσία.

«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτές τις συγκρούσεις, άνθρωποι πεθαίνουν ... είναι νεαρά παιδιά που πετούν πέτρες στην αστυνομία», λέει ο 30χρονος διαδηλωτής Οσάμα Αμπού Σερί.

Στην πρώτη παύση της βίας από το περασμένο Σάββατο, οι συγκρούσεις σταμάτησαν γύρω στα μεσάνυχτα στην Ταχρίρ και αλλού αφού οι διαδηλωτές συμφώνησαν με την αστυνομία να παραμείνουν στην πλατεία.

Ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν αποφασισμένοι να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και να απορρίψουν την προσφορά του στρατού να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει να κυβερνά.

«Εκείνος φεύγει, εμείς όχι», διακήρυσσε ένα πανό για τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.

Αναβολή εκλογών «προτείνει ο υπ. Εσωτερικών»

Εν μέσω των βίαιων επεισοδίων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ ελ-Ισάουι φέρεται να παρουσίασε αναφορά στο στρατιωτικό συμβούλιο στην οποία προτείνει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που έχει σχεδιαστεί να αρχίσουν στις 28 Νοεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Οι εκλογές της Δευτέρας είχαν χαρακτηριστεί ως οι πρώτες δυνητικά ελεύθερες στην Αίγυπτο εδώ και δεκαετίες.

Ο στρατός και η Μουσουλμανική Αδελφότητα -που ελπίζει ότι θα κερδίσει- υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, ωστόσο πολλοί διαδηλωτές δυσπιστούν για το κατά πόσο οι ένοπλες δυνάμεις θα επιτρέψουν οι εκλογές να είναι ελεύθερες και διαφανείς και θα παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.

«Ο στρατός πρέπει να φύγει, να δώσει την εξουσία στους πολίτες. Δεν θέλουν να φύγουν για να μην αποκαλυφθεί πόσο διεφθαρμένοι είναι», δήλωσε ένας 23χρονος φοιτητής. Πρόσθεσε ότι βγήκε να διαδηλώσει όταν είδε αστυνομικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτές. «Όλα είναι όπως ήταν στην εποχή του Μουμπάρακ», είπε.

Συγγνώμη ζητεί ο στρατός

Eν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τους νεκρούς κατά τις βίαιες συγκρούσεις.Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν το Σάββατο στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ.

Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Η μαζική χρήση δακρυγόνων θεωρείται επίσης πως ευθύνεται για θανάτους από ασφυξία. Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή