Εντοπισμός διπλοεγγεγραμμένων ακόμη και την ημέρα των εκλογών

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 16:12
A- A A+

Στους δήμους του Λεκανοπεδίου της Αττικής και στους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας και με ευθύνη δικαστικών αντιπροσώπων θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα δύο γραμματείς στην Εφορευτική Επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο ένας με βάση την έκτακτη κατάσταση θα διαγράφει το όνομα αυτού που ψηφίζει, και ο άλλος θα ελέγχει και θα σημειώνει την ακριβή διεύθυνση αυτού που ψήφισε.

Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο ποσοστό των διπλοεγγεγραμμένων θα εντοπιστεί την ημέρα των εκλογών, εκτιμά το υπουργείο. Ο αριθμός των διπλοεγγεγραμμών που βρίσκονται σε ειδικές καταστάσεις ανέρχεται στις 66.000 (έναντι 380.000 που είχαν εντοπιστεί στην πρώτη αναθεώρηση). Στις 66.00 προστίθενται και 9.000 άτομα που προκύπτουν από τους ειδικούς καταλόγους παραληφθέντων.

Σε περίπτωση που κάποιος ψηφίσει δύο φορές, με πρόταση του υπουργείου, θα παραπέμπεται στον εισαγγελέα και η προβλεπόμενη ποινή είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ενα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός είναι πως έξω από τα εκλογικά κέντρα στους δήμους της Αττικής, θα υπάρχουν κιόσκια εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε ο ψηφοφόρος να ενημερώνεται, έστω και την τελευταία στιγμή, που ψηφίζει.

Επιπλέον, θα υπάρχουν 400 ναυλωμένα ταξί και 137 μίνι μπας των οκτώ θέσεων που θα μεταφέρουν ασθενείς ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη από το ένα εκλογικό κέντρο σε εκείνο που τελικά ψηφίζουν.

Από τους εκλογικούς καταλόγους έχουν διαγραφεί 1.500 άτομα, λόγω στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και 500 παλιννοστούντες λόγω απώλειας ιθαγένειας.

Τέλος, περίπου 3.000 Ευρωπαίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Σκανδαλίδης επέρριψε ευθύνες για τους 200.000 που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία τους, κυρίως στο δήμο Αθηναίων, διότι, όπως είπε, αυτός φέρει την ευθύνη για τα δημοτολόγια στα οποία δεν αναφέρονται σωστά στοιχεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή