«Ταμένη Τρίτη» στην 'Aννα Παϊταζή

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 13:29
UPD:03/12/2012 15:08
A- A A+

Το Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» (Λέσβου 8 & Απειράνθου 1, Κυψέλη), έχει θεσπίσει τις «Ταμένες Τρίτες», από το 2003, ως βραδιές - αφιερώματα, ταμένες σε ανθρώπους των οποίων το έργο είναι μεγαλύτερο από την προβολή τους. Η πρώτη «Ταμένη Τρίτη» της χρονιάς θα ανοίξει την αυλαία της την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ., τιμώντας την μεγάλη ηθοποιό, 'Αννα Παϊταζή.

Η μεγάλη ηθοποιός, Αννα Παϊταζή.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» συμπρωταγωνιστές, συνάδελφοι και φίλοι της, με κύριο ομιλητή τον θεατρολόγο και κριτικό θεάτρου κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο. Τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς της θα μας αποκαλύψουν ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, η εκδότρια Μαρία Ψαθά, η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη, η ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, η ηθοποιός Χριστίνα Θεοδωροπούλου και ο συγγραφέας - μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές. Προσωπικά, συλλεκτικά αντικείμενα, θεατρικά κοστούμια καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα πλαισιώσουν αυτή την «Ταμένη Τρίτη» της Aννας Παϊταζή. Η έκθεση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

Aννα Παϊταζή

Η Aννα Παϊταζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1943 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Ροντήρη, και συνέχισε τις σπουδές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο του Τζ. Καρούσου, ερμηνεύοντας τη Γέτσικα στο έργο του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας». Το 1947 ίδρυσε με άλλους συναδέλφους της τη «Μικρή Σκηνή» και έπαιξε την Αμάντα στο «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς και την Ήρα στο έργο του Σιν Ο’Κέιζι «Η Ήρα και το παγόνι». Μετά τη συνεργασία της με το θίασο της κυρίας Κατερίνας, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θιάσους: Κώστα Μουσούρη, Θέατρο Τέχνης, Γιώργου Παππά - Ελένης Χατζηαργύρη, Γιώργου Παππά - Έλλης Λαμπέτη - Δημήτρη Χορν, Βασίλη Διαμαντόπουλου. Προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο από το οποίο έφυγε και επέστρεψε τρεις φορές, συμμετέχοντας σε παραστάσεις πολύ σημαντικών έργων. Συνεργάστηκε, επίσης, με τους θιάσους Αλέκου Αλεξανδράκη - Αλίκης Γεωργούλη, Δημήτρη Μυράτ, Αντιγόνης Βαλάκου - Αλέκου Αλεξανδράκη, Έλσας Βεργή, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Σμαρούλας Γιούλη, Ζωής Λάσκαρη - Βασίλη Τσιβιλίκα κ.ά.

Η αγαπημένη ηθοποιός αποτέλεσε την δεύτερη υπέροχη Μαντάμ Σουσού (μετά τη Μαρίκα Νέζερ και πριν από την Άννα Παναγιωτοπούλου) της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και την αξιαγάπητη κυρία Ουρανία του «Λούνα Παρκ». Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, έπαιζε στο θέατρο στο πλευρό του Κώστα Καζάκου στο έργο του Τσέχωφ «Οι τρεις αδερφές».

Ο κόσμος την αγάπησε πολύ μέσα από το ρόλο της Ουρανίας, η οποία κατάφερνε πάντα να νευριάζει τον κυρ - Γιώργο - τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο- ο οποίος της φώναζε συνεχώς. Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πρωταγωνίστριες του θεάτρου, ενώ αξέχαστη ήταν στις ερμηνείες της στον κινηματογράφο. «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Η ζούγκλα των πόλεων», «Κορόιδο γαμπρέ», «Ο γίγας της Κυψέλης», «Ο γόης» και «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που στόλισε με την ηθοποιία της. Η Aννα Παϊταζή πέθανε στις 2 Ιουλίου του 2009, σε ηλικία 86 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς