Στ. Δήμας: Η Ευρώπη θα αποδείξει ότι έχει ηγεσία

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 14:53
UPD:15:03

Ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας με τους ομολόγους του από την Γερμανία και την Πολωνία, Γκ. Βερστερβέλε και Ρ. Σικόρσκι, αντίστοιχα, στο διεθνές συνέδριο Berlin Foreign Policy Forum.

A- A A+

Στην ανάγκη να υπάρξουν ταχείες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, ο οποίος συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο Berlin Foreign Policy Forum, που συνδιοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Korber Foundation.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών. Αναφερόμενος στις επικρίσεις για έλλειμμα ηγεσίας στην Ε.Ε. εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αποδείξει σύντομα ότι έχει ηγεσία και ότι είναι ικανή να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για έξοδο από την κρίση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών να έχουν δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την κρίση στη Λιβύη και την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης εγκλωβισμένων πολιτών από την Κίνα και άλλες χώρες.

Στις παρεμβάσεις τους στο forum, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βερστερβέλε και ο Πολωνός ομόλογός του, Ρ. Σικόρσκι, εξέφρασαν πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει, ενώ επικεντρώθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει απάντηση.

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη με γρήγορα βήματα στη θεσμική μεταρρύθμιση και εμβάθυνση που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Ευρώ και να προσφέρουν νομική βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο περιθώριο του forum, o κ. Δήμας είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του με τον οποίο συζήτησε για την κρίση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σικόρσκι εξέφρασε τη στήριξη της πολωνικής προεδρίας στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη απ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Βρίσκεται στη σωστή πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή