PwC: Σε έξαρση τα κρούσματα οικονομικού εγκλήματος

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 06:05
A- A A+

Η υπεξαίρεση στοιχείων ενεργητικού αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για μια επιχείρηση η οποία μπορεί να πέσει «θύμα» οικονομικού εγκλήματος μέσα στο επόμενο 12μηνο, σημειώνει έρευνα της PricewatherhouseCoopers, στην οποία σημειώνεται μάλιστα πως η συγκεκριμένη παράνομη και επιζήμια πράξη ήταν και η πιο συχνή στις εταιρείες που αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 92 ανώτερα στελέχη από επιχειρήσεις της χώρας, το 75% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες πιθανότατα θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης στοιχείων ενεργητικού. Την ίδια στιγμή η έρευνα αναφέρει πως ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλαδή 75% μεταξύ των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν ένα οικονομικό έγκλημα (ο αριθμός των οποίων όμως δεν ανακοινώθηκε), ήταν επίσης θέμα υπεξαίρεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έρευνα το 2009 το συχνότερα εμφανιζόμενο περιστατικό ήταν η δωροδοκία και η διαφθορά, ενώ σημαντική αναφορά γίνεται για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό έγκλημα (cybercrime), το οποίο δεν είχε εμφανίσει σημαντικό ποσοστό το 2009.

Σύμφωνα με το 63% των συμμετεχόντων, τα περιστατικά οικονομικού εγκλήματος που σημειώθηκαν, προήλθαν μέσα από τις επιχειρήσεις - οργανισμούς, ενώ το 2009 υπεύθυνοι ήταν κυρίως οι εξωτερικοί συνεργάτες (50%). Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των υπαιτίων, σύμφωνα με την μελέτη, οι οργανισμοί στην Ελλάδα λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα από το 2009. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι κινήθηκαν δικαστικά και απέλυσαν τους υπαιτίους ή διέκοψαν τη συνεργασία μαζί τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πεγειώτη, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals & Forensic Services της PwC στην Ελλάδα σήμερα σε σχέση με το 2009, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 5% του οικονομικού κόστους που έχουν υποστεί οι οργανισμοί ως αποτέλεσμα του οικονομικού εγκλήματος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση θα οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά και σε περισσότερες μορφές διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος. Θα οδηγήσει όμως και στην ανακάλυψη περιστατικών, μέσω της εντατικοποίησης στοχευμένων ελέγχων.

Επίσης, σε σχέση με το 2009, στην Ελλάδα σημειώνεται μία μικρή αύξηση στη συχνότητα διεξαγωγής διαδικασιών για την αξιολόγηση κινδύνων απάτης. Το 25% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι έχουν πληγεί από οικονομικό έγκλημα, αναφέρουν ότι το ανακάλυψαν μέσω Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ το ίδιο ποσοστό από εσωτερική πληροφόρηση.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, σχεδόν ένας στους δύο συμμετέχοντες δήλωσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες δίνει περισσότερη προσοχή στο ηλεκτρονικό έγκλημα (computer crime ή cybercrime). Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές οικονομικού εγκλήματος, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ενεργοποιείται με απίστευτη ταχύτητα και κρύβει νέους κινδύνους.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα, αλλά και στην αντίστοιχη έρευνα σε Δυτική Ευρώπη και διεθνώς, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ και Κίνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή