Υεμένη: «Συμφωνία» για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 15:14

A- A A+

Σε συμφωνία για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει τα ηνία της χώρας έως τις εκλογές στις αρχές του 2012, κατέληξαν η αντιπολίτευση της Υεμένης και το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συμφωνία προβλέπει ότι το κόμμα του Σάλεχ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Πετρελαίου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Διεθνούς Συνεργασίας, Πληροφόρησης και Οικονομικών.

Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα δυνάμεις πιστές στην απερχόμενη κυβέρνηση έπληξαν με πυρά πυροβολικού την πόλη Τάιζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε πολίτες, σύμφωνα με κατοίκους και νοσοκομειακές πηγές.

Μετά το βομβαρδισμό, ένοπλοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συγκρούστηκαν με στρατιωτικούς, σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους 15, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παρά τη συμφωνία που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου και υπεγράφη στη Σαουδική Αραβία από τον Σάλεχ και την αντιπολίτευση, η βία στην Υεμένη δεν έχει κοπάσει. Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές της Υεμένης να προσαγάγουν στην δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή