Σκληραίνει η ΕΕ τις κυρώσεις κατά της Συρίας

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 15:45
UPD:21:24

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

A- A A+

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να προσθέσει 11 νέες εταιρείες και 12 πρόσωπα στον κατάλογο όσων έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και εκείνων στους οποίους έχει απαγορευθεί η χορήγηση βίζα.

Ο κατάλογος των ονομάτων θα γίνει γνωστός αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συριακή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία General Petroleum Corporation (GPC) θα είναι μεταξύ των στόχων των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, στο Κάιρο έγινε γνωστό από τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι ο αδελφός του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο Μάχερ, και ο πάμπλουτος εξάδελφός του Ράμι Μαχλούφ είναι μεταξύ των 17 προσωπικοτήτων των οποίων οι λογαριασμοί θα παγώσουν και θα τους απαγορευθεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο ετοιμάζει μια ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, πρόκειται να κατατεθεί το Σάββατο προς έγκριση στη διάρκεια συνόδου στην Ντόχα μιας ad hoc επιτροπής που αποτελείται από το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ομάν και το Σουδάν, αλλά είναι ανοικτή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα επιθυμούσε να συμμετάσχει.

Και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Σύρους αξιωματούχους και δύο συριακά ιδρύματα επειδή υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση και ζήτησε να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τη Δαμασκό ώστε να σταματήσει την άσκηση βίας στους διαδηλωτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε στη «μαύρη λίστα» τον Μουχάμαντ Μαχλούφ, θείο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, και τον στρατηγό του συριακού στρατού Αους Ασλα, λέγοντας ότι απαγορεύεται στους Αμερικανούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.

Στοχοποίησε επίσης το Military Housing Establishment (Στρατιωτικό Στεγαστικό Ίδρυμα), το οποίο όπως σημειώνει είναι μια εταιρεία που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση και παρέχει χρηματοδότηση στο συριακό καθεστώς, όπως και τη συριακή Real Estate Bank (Τράπεζα που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ακινήτων), η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, χειρίζεται δάνεια για την κυβέρνηση. Στους Αμερικανούς απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή και με τα δύο αυτά ιδρύματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή