Ισραήλ : Απαγορεύει την είσοδο μεταναστών για εργασία

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 10:34
A- A A+

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο ξένων εργαζομένων μεταναστών στο Ισραήλ, έως τα τέλη του 2003, λόγω της ανόδου της ανεργίας, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι, η ανεργία έφθασε στο 10,6% και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στην αστυνομία να προχωρήσει στην απέλαση 50.000 λαθρομεταναστών, που εργάζονταν παράνομα στο Ισραήλ. Στη συνέχεια όμως ο Σαρόν έδωσε την άδεια για την άφιξη στη χώρα 6.000 Ταϊλανδών για να εργαστούν στην αγροτική οικονομία.

Ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών στο Ισραήλ υπολογίζεται σε 150.000 έως 200.000 άτομα, που προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Οι περισσότεροι εργάζονται σε θέσεις, που κατά το παρελθόν κατείχαν Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, αλλά έχασαν τη δουλειά τους μετά την έκρηξη της Ιντιφάντα, καθώς απαγορεύτηκε η είσοδός τους στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας, Σλόμο Μπενιζρί κατέκρινε την απαγόρευση εισόδου καινούργιων μεταναστών καθώς, όπως είπε, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα».

Εκπρόσωπος της Ενωσης Βιομηχάνων προειδοποίησε μάλιστα, ότι, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε παράλυση και τον τομέα της οικοδομής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή