Λ.Παπαδήμος: Λύση erga omnes υπό την αιγίδα των ΗΕ

Δήλωση του Πρωθυπουργού για την απόφαση της Χάγης
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:07
UPD:23:21

Τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του για την απόφαση της Χάγης.

A- A A+

Τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2102525 , σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος και όπως σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων σε πολλές περιπτώσεις.

«Προϋπόθεση, όμως, για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», επεσήμανε, και «οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα σταθερή στις θέσεις αυτές και μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τόνισε ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας την ετοιμότητα της χώρας μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΝΔ: Kαμία υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές»

Την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν διακηρυχθεί και περιλαμβάνουν και το erga omnes, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας» στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης.

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή «ως πρώτη ύλη για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία –είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά, σε διεθνές επίπεδο, τους αρχιτέκτονες της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής, που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι».

Σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.

Τώρα, καταλήγει, «είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας

H απόφαση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων, σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Επιπλέον, τονίζει, «επαληθεύεται ότι η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία του ελληνικού και των άλλων λαών, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού», αλλά «εργαλείο για την υποταγή των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κι όχι εγγύηση των λαϊκών συμφερόντων».

Όπως σημειώνεται, «η ηγεσία της ΠΓΔΜ, πράττει ό,τι έπραξαν στο παρελθόν και μέχρι σήμερα τα αστικά κόμματα της Ελλάδας, περιγράφοντας στο λαό της χώρας της την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ως ένα δρόμο στρωμένο με "ροδοπέταλα"». «Η καπιταλιστική κρίση, οι κλυδωνισμοί της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους διαψεύδουν. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν ιμπεριαλιστικές ενώσεις - θεματοφύλακες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά πως «η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια». Αντίθετα, υποστηρίζει, «η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του». «Έτσι, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί "λαβή" για να ανακινηθούν διεκδικήσεις», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Γ. Καρατζαφέρης: Με όνομα "Μακεδονία", δεν μένω στην κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την εξέλιξη με την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη, επέρριψε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν υπάρξει ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

«Πώς προσέφυγαν τα Σκόπια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όταν δεν τα έχουν αναγνωρίσει; Αυτό ήταν το πρώτο λάθος των κυβερνήσεων του κ. Παπανδρέου. Έλεγα στον κ. Παπανδρέου στη Βουλή πέρσι τον Φεβρουάριο αλλά και σε όλους: "Προσέξτε! θα βγει εναντίον μας. Κάντε κάτι". Δεν έκαναν όμως τίποτα για να το αποφύγουμε. Το είχαν αφήσει στην "τύχη" τους.

Δεν έπρεπε να δεχτεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφυγή χώρας, η οποία είναι ανύπαρκτη στον ΟΗΕ», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον Real FM.

«Αν υπάρχει όνομα "Μακεδονία", δεν μπορώ να μείνω στην κυβέρνηση», διεμήνυσε και αυτό, είπε, «δεν είναι βερμπαλισμός, είναι καταστατική δέσμευση όλων των συνεδρίων του κόμματός μας». «Δεν μπορώ να καταπατήσω μια ομόφωνη καταστατική εντολή και οδηγία. Το έχω πει εξαρχής. Δεν αιφνιδιάζω κανέναν. Πάντοτε έλεγα ότι: "Αυτό δεν μπορώ"... το δικαιούται ο ελληνικός λαός, να έχει άποψη στο κρίσιμο αυτό θέμα, όπως θα έχει και ο σκοπιανός λαός. Δεν μπορεί το όνομα που θα αποφασισθεί να είναι υπό την αίρεση του Σκοπιανού λαού, και να μην είναι υπό την αίρεση της Ελλάδας. Αυτό το βρίσκω σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και πρότεινε ανοικτά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος:

«Ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την ονομασία. Και αν αυτός αποδεχτεί την ονομασία α, β ή γ, ουδείς τότε θα μπορεί να την αρνηθεί. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο δημοκρατικό. Σαφέστατα μιλώ για δημοψήφισμα. Την ίδια τακτική που θα ακολουθήσει και ο κ. Γκρουέφσκι. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που θα πρέπει να είναι πιο δημοκρατική η έκφραση των Σκοπίων, και να μην είναι της Ελλάδας».

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για μια πολιτική ήττα η οποία, όπως τόνισε, οφείλεται στα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν το θέμα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Αυτά τα δύο κόμματα, έφεραν την κατάσταση εκεί. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Μας ενδιαφέρει το “πάθημα” να μας γίνεται και “μάθημα”, γιατί διαρκώς συγχωρούμε τα δύο αυτά κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝ: Αποδεικνύεται η αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής

Με την απόφαση του Δικαστηρίου «αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αλλά και εκ του αποτελέσματος η πλήρης αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σχολίασε ο Συνασπισμός, εκτιμώντας ότι σοβαρή πολιτική ευθύνη φέρουν και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, «διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος, αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας».

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας, αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Παράλληλα, δηλώνει ότι θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα, αντικρούοντας κάθε φωνή και πρακτική ακραίων εθνικισμών και αλυτρωτικών αντιλήψεων και από τις δυο πλευρές.

Nτόρα Μπακογιάννη: Η εξέλιξη δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική, εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός Εξωτερικών την περίοδο που ασκήθηκε το ελληνικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και τόνισε την ανάγκη η χώρα να παραμείνει σταθερή στην καθαρή εθνική θέση για σύνθετη ονομασία της γείτονος με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Αναλυτικά η πρόεδρος της ΔΗΣΥ επεσήμανε αναφορικά με την απόφαση ότι το Δικαστήριο θεωρεί το ότι εκφράστηκε αντίρρηση στο Βουκουρέστι αρκούσε αφ’ εαυτού για να θεωρηθεί το γεγονός παραβίαση του άρθρου 11 (ήταν δεν ήταν, τυπικώς, βέτο). Σημειώνει επίσης, ότι το Δικαστήριο αρνείται όλα ανεξαιρέτως τα λοιπά αιτήματα των Σκοπίων και το κυριότερο, αρνείται να διατάξει την Ελλάδα να μην προβάλλει αντιρρήσεις στο μέλλον και να αλλάξει πολιτική, και επισημαίνει ακόμη ότι το Δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς.

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική. Στη σημερινή κατάσταση, άλλωστε, συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη για να υπογραμμίσει πως «η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Με την πολιτική μας», υποστήριξε, «το θέμα επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο, διαμορφώθηκε επιτέλους εθνική θέση για την ονομασία και πείσθηκαν οι εταίροι ότι, χωρίς επίλυσή του, δεν ενδείκνυται η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» και καταλήγοντας διεμήνυσε ότι «τα μεγάλα αυτά θέματα αποτελούν εθνικό κεκτημένο που πρέπει να καθορίσει κάθε επόμενο βήμα μας και στο μέλλον».

Φ. Κουβέλης: Προ των ευθυνών τους Ελλάδα και ΠΓΔΜ

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.

ΔΡΑΣΗ: Η απόφαση της Χάγης αδυνατίζει τη θέση της Ελλάδας

Την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τα κόμματα που τον στηρίζουν, θα θελήσει να απεμπλέξει την Ελλάδα «από τη γάγγραινα του Μακεδονικού», εκφράζει η ΔΡΑΣΗ, σε ανακοίνωσή της.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων αδυνατίζει τη θέση της Ελλάδας», επισημαίνει η ΔΡΑΣΗ, προσθέτοντας ότι για είκοσι ολόκληρα χρόνια η χώρα μας «έχει υποθηκεύσει τα βαλκανικά συμφέροντά της χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε θετική εξέλιξη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή