Στο Βίλνιους ο ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 12:45
A- A A+

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 18ης Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Συνόδου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της υπουργικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ θα συζητηθούν και θα υιοθετηθούν αποφάσεις που αφορούν στις «τρεις διαστάσεις» της ασφάλειας του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η Λιθουανική Προεδρία του ΟΑΣΕ (2011), έχει αναλάβει να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε το 2009 ως πρωτοβουλία της τότε ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού και μέσω της οποίας εγκαινιάσθηκε ο Ευρωπαϊκός Διάλογος Ασφάλειας. Η χώρα μας, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ευθυγραμμίζεται με τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία «Κοινότητα Ασφάλειας», όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου, ο κ. Δήμας αναμένεται να πραγματοποιήσει πολλές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τέλος, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, θα παρέμβει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και Έλληνας Βουλευτής, κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή