Για το Αιγαίο ανοίγει πανιά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα), που διοργανώνει σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με την ονομασία «Αγονη Γραμμή», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Την έκθεση «Άγονη Γραμμή. Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο», παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η σειρά περιλαμβάνει, κυρίως, όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.
Η πρώτη έκθεση - που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ-, ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, το Καστελόριζο και τη Ρω και προχωρεί μέχρι να φθάσει στην αγκαλιά της θάλασσας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνοντας τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο, νησιά μυθικά με ιστορία πανάρχαιη αλλά εν πολλοίς άγνωστη. Η έκθεση ξεκινά από την παρουσίαση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των νησιών, των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους (μέγεθος, σχήμα, βουνά, λιμάνια, όρμοι κ.λπ.) και προχωρεί στην παρουσίαση της μυθολογίας και της ιστορίας τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και κινητά δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.), καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, την κοινωνία των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους.
Στο Καστελόριζο (Μεγίστη) δεσπόζει ο ιπποτικός πύργος, αλλά από την αρχαιότητα διέθετε μόνιμο οικισμό και λιμάνι. Νησάκι συνοδείας του είναι η Ρω (αρχαία Ρώγη ή Ρόπη). Η Χάλκη (Χαλκία ή Χαλκεία), υπήρξε σημαντικός ναυτικός σταθμός για τους στόλους της αρχαιότητας, με τη νησίδα της Αλιμνιά, όπου έχουν εντοπιστεί και νεολιθικά ευρήματα. Η Σύμη, διαθέτει αρχαιότητες από τη Νεολιθική εποχή επίσης, αλλά και οχυρή ακρόπολη της κλασικής περιόδου, μαζί με τις νησίδες της Σεσκλί (ή Τευτλούσα στην αρχαιότητα) - όπου υπάρχουν και μυκηναϊκά ευρήματα-, Αρτικονήσι και Κουλουνδρό. Η ηφαιστειογενής Νίσυρος, χαρακτηρίζεται από το εντυπωσιακό τείχος της αρχαίας πόλης και τις νησίδες της Γυαλί και Περγούσα. Και, τέλος, η Τήλος, είναι ένα τελείως διαφορετικό νησί, αφού διαθέτει πηγές νερού - είναι γνωστό, άλλωστε, διεθνώς για τους νάνους ελέφαντες που έζησαν εκεί πριν από χιλιετίες-, και ένα εντυπωσιακό ιπποτικό κάστρο που κτίστηκε στον σηκό αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Δία Πολιέα.
Μια εμπνευσμένη έκθεση έχει στηθεί γύρω από μικρά και μεγάλα αντικείμενα του νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, στη φωτογραφία ένα χρυσό στεφάνι με φύλλα κισσού από το Καστελόριζο, τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πέρα από την επιστημονική μελέτη και παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων των περιοχών της «Aγονης Γραμμής», στην έκθεση καταγράφονται σε μικρά βίντεο - ντοκουμέντα και οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών, όπως η λειψυδρία, η φαρμακευτική περίθαλψη, η συγκοινωνιακή σύνδεση, κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του Μουσείου είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας πρόσφατα ντοκουμέντα στα οποία πρωταγωνιστούν και εξιστορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι την καθημερινότητά τους.
Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει αναλάβει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και επιμελητή του Μουσείου, Γιώργο Τασούλα. Οι επόμενες εκθέσεις που ετοιμάζονται είναι: Οι πύλες από και προς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο: Κάρπαθος - Κάσος, Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι - Λειψοί, Ψαρά - Αγιος Ευστράτιος - Οινούσσες, Ψέριμος - Κάλυμνος - Λέρος, Αμοργός - Αστυπάλαια, Δονούσα - Ηρακλειά - Κουφονήσια και άλλα κυκλαδονήσια.