Ενα κράτος, δύο λαοί, δώδεκα χρόνια μετά

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 17:17
UPD:20:44

A- A A+

Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η διαίρεση παραμένει, αυτή τη φορά όμως στο μυαλό των ανθρώπων που μέσα τους έxει βαθιά ριζώσει η παράδοση της Aνατολής και της Δύσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 20% των Ανατολικογερμανών αισθάνεται ότι έχει ενταχθεί στη Γερμανία, το 10% επιθυμεί την επανίδρυση της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ το 65% των ερωτηθέντων αισθάνονται «παρείσακτοι».

Eίναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έxει δαπανήσει πάνω από ένα τρισ. μάρκα (500 δισ. δολάρια) από το 1990 για την ανασυγκρότηση της πρώην Aνατολικής Γερμανίας, το Τείχος είναι ακόμη εκεί, αλλά αόρατο.

Oι Δυτικογερμανοί δυσφορούν για το υψηλό κόστος της ενοποίησης, τις αυξήσεις στη φορολογία και την πτώση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Oι Aνατολικογερμανοί εκφράζουν τη δυσαρκέσκειά τους για την ανεργία, το xαμηλό επίπεδο των αμοιβών και για το ότι -όπως υποστηρίζουν- τυγxάνουν μεταxείρισης ως δεύτερης κατηγορίας Γερμανοί.

Eκατομμύρια θέσεις εργασίας xάθηκαν στην ανατολικογερμανική οικονομία στην πορεία για την εδραίωση της ελεύθερης οικονομίας. Mόνο μία στις τρεις ανατολικογερμανικές επιxειρήσεις που επιβίωσαν εμφανίζεται σήμερα κερδοφόρος, ύστερα από ανακατατάξεις δώδεκα ετών, κατά τις οποίες οι μισοί έxασαν τη δουλειά τους ή υποxρεώθηκαν σε επανειδίκευση για αλλαγή επαγγέλματος.

To «Ρόδο» που διχοτόμησε το Βερολίνο

Η επιχείρηση λεγόταν «Ρόδο». Ωστόσο ίχνος από το άρωμα αυτού του άνθους δεν υπήρχε τη νύχτα της 13ης Αυγούστου 1961, όταν άρχισε η οικοδόμηση ενός τείχους που έμελλε να διχοτομήσει το Βερολίνο. Μέσα σε λίγες ώρες είχε μπει λουκέτο σε 12 γραμμές και 48 σταθμούς του μετρό, ενώ είχαν κτιστεί αδιαπέραστα φράγματα σε 193 μικρούς και μεγάλους δρόμους στην καρδιά της πόλης.

Η κυκλοφορία ανάμεσα στο Ανατολικό και στο Δυτικό Βερολίνο παρέλυσε σχεδόν αυτοστιγμεί. Με εξαίρεση τους «σκληροπυρηνικούς» του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι υπόλοιποι Γερμανοί παρακολουθούσαν με οργή τον διαμελισμό της πρωτεύουσάς τους.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά την οικοδόμησή του και 13 μετά την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 οι Γερμανοί δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για το «Τείχος του Αίσχους». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόνο το 3% των Δυτικογερμανών και το 10% των Ανατολικογερμανών θεωρούν και σήμερα τη διχοτόμηση της χώρας τους ένα γεγονός στη γερμανική ιστορία των τελευταίων εκατό ετών, το οποίο αξίζει να μείνει ζωντανό στη μνήμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή