Διαδικασίες-εξπρές για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 18:37
UPD:18:45

Πρώτος στόχος του νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που σήμερα λυμνάζουν στα συρτάρια της γραφειοκρατίας έως και τρία χρόνια.

A- A A+

Διαδικασίες-εξπρές για κεραίες κινητής τηλεφωνίας που θα τοποθετούνται στο εξής, και νομική κάλυψη δύο ετών για τις υφιστάμενες προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Πρώτος στόχος του νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που σήμερα λυμνάζουν στα συρτάρια της γραφειοκρατίας έως και τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7.500 κεραίες, που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σήμερα, περίπου 6.000 δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και είναι παράνομες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον υπουργό, δίνεται στη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού για μία και μόνο άδεια κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται από εννέα έως έντεκα επιμέρους αδειοδοτήσεις ανάλογα με το αν η εγκατάσταση θα γίνει σε αρχαιολογικό χώρο.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα διαχειρίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποβάλουν ηλεκρονικά την αίτησή τους και οι φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση που ξεπεράσουν το τετράμηνο θα χορηγείται προσωρινό πιστοποιητικό το οποίο θα μετατρέπεται σε οριστική άδεια ή θα ακυρώνεται ανάλογα με την τελική απόφαση των αρμόδιων φορέων. Η νομική κάλυψη των δύο ετών αφορά εκείνες τις κεραίες που δεν έχουν καταγγελθεί.

Στο νομοθέτημα προβλέπεται ακόμη η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, από την 1/1/2013 με τα ΕΛΤΑ να παραμένουν ο αποκλειστικός φορέας καθολικής υπηρεσίας (υποχρέωση να στέλνουν γράμματα παντού π.χ. στην Ανάφη).

Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα μείωσης διοδίων

Αναφερόμενος στο θέμα των διοδίων, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωσή τους υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μπορεί να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα. «Προτεραιότητα» χαρακτήρισε το «ξεπάγωμα» των μεγάλων έργων και είπε ότι ξεκίνησε συζήτηση στην οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προώθηση επενδύσεων

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη άμεσης προώθησης των επενδύσεων, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να «ανοίξει το βήμα της» στον δρόμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, με αφορμή συνάντηση με τον Καναδό πρέσβη για επένδυση χρυσού.

Εφεδρεία: Ρύθμιση για τον κλάδο των συγκοινωνιών

Ερωτηθείς σχετικά με την εφεδρεία, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τους ευαίσθητους κλάδους των συγκοινωνιών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αφού, όπως είπε, υπάρχει κατανόηση από τα συναρμόδια υπουργεία και χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με τον κ. Ρέππα και τον κ. Βενιζέλο.

Ταξί: Υπάρχει περιθώριο για ρύθμιση

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των ταξί, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για ρύθμιση που θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή