Επίθεση Χρ.Παπουτσή στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Αλέξης Τσίπρας: Ανεξέλεγκτη η λειτουργία της ΕΥΠ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 12:58
UPD:13:30

Για πλήρη αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, καθώς επίσης για αδυναμία ελέγχου της ΕΥΠ από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, έκανε λόγο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτησή του.

A- A A+

Για πλήρη αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, καθώς επίσης για αδυναμία ελέγχου της ΕΥΠ από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, έκανε λόγο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό με αφορμή όσα ανέφερε προ ημερών (22/11) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, που απάντησε στην ερώτηση, καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, κατηγορώντας τον για ανεύθυνες και αόριστες καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με την ΕΥΠ και υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση A. Tσίπρα στον Χρ. Παπουτσή

Επίκαιρη Ερώτηση A. Tσίπρα στον Χρ. Παπουτσή

Η ΑΔΑΕ όχι μόνο έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες ελέγχου που δεν ασκεί, αλλά πρέπει να ελεγχθεί και γιατί δεν το κάνει, υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Ο έλεγχος της ΕΥΠ από την ΑΔΑΕ δεν είναι απλά δικαίωμα της αλλά υποχρέωση της και ο ρόλος την δεν είναι διακοσμητικός. Έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες και μπορεί να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή αν μια παρακολούθηση τηλεφώνου είναι σύννομη». «Τελευταία φορά που εκπλήρωσε η ΑΔΑΕ την υποχρέωση της και έκανε έλεγχο στην ΕΥΠ, ήταν 7 Ιανουάριου του 2009», υποστήριξε και εξέφρασε τη λύπη του γι αυτό, καθώς όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ και πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν τις ασκεί».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΑΔΑΕ απέδωσε σε παρερμηνεία δημοσιεύματα στον Τύπο για τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ σχετικά με την ασφάλεια των υπαίθριων κατανεμητών του ΟΤΕ (ΚΑΦΑΟΥ).

Ο κ. Λαμπρινόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά ασφάλειας που αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση της Αρχής, ανέφερε παραδείγματα περιστατικών ασφάλειας που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί, μεταξύ άλλων και μαγνητόφωνα παράνομης καταγραφής επικοινωνιών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αρχής, η περίπτωση αυτή επισημάνθηκε ως σπάνιο περιστατικό και σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται σε εκτεταμένη κλίμακα, όπως παρουσιάζεται σε κάποια δημοσιεύματα. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τέτοιο περιστατικό δεν έχει αναφερθεί στην ΑΔΑΕ στο πρόσφατο παρελθόν.

«Όφειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ που είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο των επικοινωνιών, να γνωρίζει ότι τουλάχιστο τα 10 τελευταία χρόνια οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι ηλεκτρονικές και όχι ανεύθυνα να δημιουργεί θέμα», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το θέμα των ΚΑΦΑΟ.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ παραπέμποντας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα ώστε οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παρακολούθηση του πρώην Πρωθυπουργού, να πληρώσουν επιτέλους τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τα τηλέφωνα που παρακολουθούνται με εισαγγελική παραγγελία, είναι τα ίδια που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί η εισαγγελική παραγγελία, ρώτησε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε πως εδώ και τρία χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2009 «η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, ανεξέλεγκτα». «Εγώ, ως πολίτης, δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ και δεν μπορώ να έχω καμιά εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος ήταν ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας διαχρονικά», παρατήρησε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της Ε.Υ.Π. «Επιτέλους», τόνισε, «η Ε.Υ.Π. πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο και κυρίως με κοινοβουλευτικό διακομματικό έλεγχο και να μην είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε υπουργού ή περισσότερο των κυκλωμάτων που βρίσκονται και πίσω από τους υπουργούς».

Όσον αφορά τα επιβληθέντα πρόστιμα στις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Παπουτσής έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το θέμα, καθώς όπως είπε, το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνεδριάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει να είναι ανοικτές και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή