Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημέρωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2002 08:00
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσε κατά τη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασή του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του Οργανισμού, Χανς Μπλιξ, ο οποίος τόνισε ότι η επιστροφή του στη Βαγδάτη, εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία, ζητούν την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, ενώ κατά της επέμβασης και υπέρ της άμεσης επιστροφής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη, έχουν ταχθεί Γαλλία, Κίνα και Ρωσία.

Ο Χανς Μπλιξ επεσήμανε, ότι, οι επιθεωρητές είναι έτοιμοι να καθστερήσουν την επιστροφή τους στη Βαγδάτη, μέχρι να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η 19η Οκτωβρίου, έχει αναφερθεί ως η πιθανή ημερομηνία άφιξης στη Βαγδάτη, της πρώτης ομάδας των επιθεωρητών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, δήλωσε ότι η στρατιωτική λύση, δεν είναι η πρώτη του επιλογή, πρόσθεσε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είνα αποφασισμένες να επιτύχουν τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σκίασε ένα πρωτοφανές επεισόδιο, που σημειώθηκε όταν ένας άνδρας ασιατικής καταγωγής, πυροβόλησε περίπου τέσσερις φορές στον αέρα, έξω από το κτίριο του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο δράστης, συνελήφθη αμέσως από άνδρες των ειδικών δυνάμεων και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για κάποιοιν Κορεάτη, ο οποίος ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κορέα.

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο οπολισμένος άνδρας που ενήργησε μόνος του, κατάφερε να περάσει σε αυστηρά ελεγχόμενη ζώνη, όπου έχουν πρόσβαση μόνον οι δημοσιογράφοι, οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι του οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή